ANNONS

Lindallén har blivit humlors kyrkogård

”Skönt att höra att man inte besprutat träden så humlorna dött av det”, säger djurvännen Agnetha Johansson.
”Skönt att höra att man inte besprutat träden så humlorna dött av det”, säger djurvännen Agnetha Johansson.
Solna har förvandlats till en humlekyrkogård.

Under en promenad med sin hund upptäckte Agneta Johansson att marken var täckt av tusentals döda och döende humlor.

– Jag förstod ingenting. Jag blev så ledsen när jag såg det.
ANNONS

Det var i förra veckan som Agneta Johansson var på promenad med hunden Molly och gjorde den märkliga upptäckten: Marken i lindallén vid Huvudstafältet var täckt av humlor.

– Några var döda, och några kröp omkring på marken, berättar hon.

Massdöd av bin hade hon hört talas om innan, men vad handlade nu detta om? Den första tanken som kom upp var att de blivit förgiftade.

– Det brukar ju vara så mycket bladlöss så här års, men i år har jag inte märkt av dem. Jag tänkte att Solna stad besprutat träden med gift, säger hon.

Efter att fler läsare hört av sig beslöt Lokaltidningen Mitt i att undersöka saken närmare.

På Solna stad dementerade man direkt idén om besprutning.

– Vi har inte besprutat träden, det gör vi aldrig, vare sig mot bladlöss eller mot annat, säger stadsträdgårdsmästare Nils Forsberg.

Men vad massdöden kunde bero på kunde han inte svara på, men kommunekologen Veronica Gelland Boström kunde rätt omgående avfärda en hel del myter om döda humlor.

– Tidigare har man trott att humlorna inte kan bryta ner pollen och nektar från vissa typer av lindar. Men det har visat sig att det inte stämmer, säger hon.

ANNONS

I stället handlar det troligtvis om att humlorna, som är i sista skedet av sina liv i augusti, dör i sina försök att samla in nektar. Pollen och nektar från lind, som blommar sent, är i princip det enda som bjuds i Solna just nu.

Och Solna har ett av länets största bestånd av lindar – de växer i stort sett över hela kommunen, både planterade i alléer och i det vilda. Det kan förklara varför Solna, i det här fallet Huvudsta, förvandlats till en humlekyrkogård.

– Där det finns mycket lindar kommer man att hitta döda humlor. Humlorna tycker om doften och söker sig dit, och där dör de sedan, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet.

Veronica Gelland Boström och Didrik Vanhoenacker menar att fler senblommande växter skulle göra det lättare för humlorna att klara sig på sensommaren.

– Då skulle humlorna leva lite längre, säger han.

Fakta

Så bygger du ett humlebo

Ta en lerkruka, cirka 15 cm vid. Se till att det finns hål i botten.

Gräv ett hål i marken så att krukan får plats upp och ner och botten i jämnhöjd med marken. Bra om platsen är solig och skyddad, gärna med högt gräs.

Fyll krukan till hälften med bomaterial. Bäst är material från gamla sork- eller musbon. Löst packat hö eller spån går också bra. Man kan be en zooaffär om spån från musburarna.

Ställ ner krukan i hålet och packa jord omkring. Lägg några stenar runt hålet så liknar det ett naturligt hål.

Källa: Naturskyddsföreningen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.