Lindas miniatyrhästar räddas kvar i Haninge

Linda Pettersson har hittat ett nytt stall för sina rikskända minihästar.

Nu ska de få flytta in på Berga naturbruksgymnasium som erbjöd dem plats efter att ha läst om dem i Lokaltidningen Mitt i.

De har blivit rikskända genom cirkusen ”Linda & the Ministars”. När en kvällstidning bad sina läsare om förslag på namn till en nyfödd miniponny strömmade svaren in, det blev Tummelisa.

Men i början av året lämnade Lindas föräldrar gården där hon tidigare höll fritidsverksamhet med sina hästar. Några nya lokaler verkade inte gå att hitta trots flera förfrågningar till kommunen.

Lokaltidningen Mitt i berättade i början av året om att de kunde tvingas lägga ned. Artikeln lästes av rektorn på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge som kontaktade Linda Pettersson och erbjöd en lösning.

– Jag är glad och tacksam över att ha få hyra ett stall här, säger hon.

Linda Pettersson driver ridskola som i praktiken också fungerar som fritidsgård på eftermiddagarna. I verksamheten finns 16 hästar, minst är Uffe som har samma storlek som en schäfer.

– Jag åker och hämtar barn som vill komma men inte har möjlighet att ta sig hit. Det viktiga är att de har något att göra, säger hon.

Lave Tufvesson, rektor på Berga naturbruksgymnasium, säger att han kontaktade henne efter att ha läst artikeln i Mitt i.

– Det här är trevligt och bra för alla parter. Vi håller ju på med hästar och ungdomar här. Linda ägnar sig också åt hästar och ungdomar, och vi hade ett stall ledigt, säger han.

Gymnasiet har även jordbruksutbildning med kor, smågrisar och växtodling. Det drivs av Stockholms läns landsting och har två hästinriktningar, ridning och trav.

Småhästarna är inga konkurrenter till gymnasiets hästverksamhet.

– Tvärtom. Linda Petterssons verksamhet är i gång när skolan slutat för dagen och på helger. Vi har skola, hon har fritidsverksamhet, säger Lave Tufvesson.

Miniatyrhästen Tummelisa och Linda Pettersson när Mitt i var på besök i december 2011.