Lindas uppfinning ger ljus i Indien och Afrika

Solcellsdrivna ”HiLight” ersätter fotogenlampor och laddar telefoner i byar där människor lever utan el. Nu har hjärnan bakom innovationen, Årstabon Linda Krondahl, vunnit pris som Årets uppfinnarkvinna.

– Det känns jättehäftigt, säger hon.

Årstabon Linda Krondahl, 37, är nyss hemkommen från Indien. Där jobbar hon med att leverera sin solcellsdrivna uppfinning ”HiLight” till små byar som helt saknar el, ett projekt som finansieras av Sida och Tillväxtverket.

Uppfinningen innebär en stor skillnad för människor som vanligtvis tvingas leva i ångorna av fotogen, som används till belysning i stället för el.

– En kvinna berättade att snoret var alldeles svart av fotogen när hon snöt sina barn innan de fick en Hilight. Nu blir det inte längre så, säger Linda Krondahl.

HiLight ser ut lite som en frisbee med solceller och fungerar som både lampa och laddningsstation med usb-uttag. Efter tio timmar i solen kan HiLight lysa upp ett rum eller ladda exempelvis en mobiltelefon i tjugo timmar.

Linda berättar om en indisk pojke som tack vare uppfinningen nu undervisar byns yngre barn.

– Han har 15–20 elever som han gör läxor med varje kväll under en Hilight. Det är häftigt.

Idén till uppfinningen fick Linda för fem år sedan då hon tog tjänstledigt från sitt konsultjobb och började fundera på vad hon ville göra. Från början var HiLight tänkt för friluftsmarknaden men genom en vän fick Linda upp ögonen för Afrika och senare även Indien.

– Det finns ett stort behov av solceller där. Många använder bara fotogen eller stearinljus. Det finns en stor mängd mobiltelefoner och man har ett mobilnät men inget elnät, säger Linda Krondahl, som nu fokuserar helt på tillväxtmarknaden.

Nyligen utsågs hon till Årets uppfinnarkvinna av Svenska uppfinnareföreningen för sin HiLight. Utmärkelsen kommer med stipendium på 25 000 kronor.

– Det känns jättehäftigt och är en väldigt bra klapp på axeln. Att få en sådan här utmärkelse är mycket värt, oavsett pengar. Det är en tydlig indikation på att vi gör något bra.