ANNONS

Lindbergs utskällning blir offentlig igen – efter bortklipp

Carl Kangas (S) och Cecilia Lindberg (M)
Carl Kangas säger att många i salen blev förvånade av det hårda tonläget från Cecilia Lindberg.
Cecilia Lindberg (M) skällde tidigare i år ut en förälder i kommunfullmäktige. Bråket filmades och gick ut i Värmdö kommuns webb-tv-sändning – men klipptes senare bort.
Nu har kammarrätten beslutat att videon måste lämnas ut.
- Det är en glädjande dom, säger Carl Kangas, (S).
ANNONS

Under kommunfullmäktigesammanträdet den 4 mars skällde Cecilia Lindberg ut en förälder. Detta sedan en förälder ställt en följdfråga under allmänhetens frågestund, om förflyttningen av en autismklass från Kullsvedsskolan till Brunn.

Sammanträdet spelades in och sändes live i kommunens webb-tv. Men i efterhand har just den sekvensen redigerats bort.

– Många i salen blev förvånade över det hårda tonläget. Det var inte i stundens hetta och framstod därför som noga uttänkt. Vi beslutsfattare har ett ansvar att bemöta våra medborgare med respekt oavsett sakfråga, säger oppositionsråd Carl Kangas (S).

Kammarrätten ger kommunen bakläxa

En Värmdöbo begärde i efterhand ut den bortklippta videon men fick avslag. Enligt kommunen togs klippet bort för att det bedömdes bryta mot GDPR, lagen som ska skydda mot spridande av personuppgifter.

Men när beslutet överklagades till kammarrätten fick Värmdöbon rätt och kommunen måste lämna ut videoklippet. Carl Kangas håller med.

– Det är en glädjande och väntad dom. Jag förväntar mig att kommunledningen snarast återpublicerar hela sammanträdandet i sin helhet, säger han.

Allmänhetens frågestund tas bort

Två månader efter Cecilia Lindbergs utskällning beslutades det att de allmänna frågestunderna skulle tas bort och ersättas av ”kafferep”, som sker innan fullmäktigesammanträden. Något som socialdemokraterna är kritiska till.

– Jag tycker att vi ska utveckla demokratin istället för att beskära den, säger Carl Kangas.

Mitt i har sökt Cecilia Lindberg, och hon skriver i ett mejl att ”Beslutet om att plocka bort videoklippet är inget som jag är eller har varit involverad i utan det är kommunens tjänstemän och kommunfullmäktiges ordförande som har hanterat det”. Hon har inte tagit del av domen och avböjer att kommentera.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.