ANNONS

Lindblom (L): Ett övergrepp mot villaägarna

Kommunalråd Mats Lindblom (L) tycker att villaägarna behandlats illa.
Kommunalråd Mats Lindblom (L) tycker att villaägarna behandlats illa.
Mats Lindblom (L).
Mats Lindblom (L).
södergården
Södergården.
Villaägarna överklagan mot de nya bostadshusen vid Södergården i Trollbäcken avslogs. Mats Lindblom (L) – som ingår i den styrande alliansen i Tyresö – förstår villaägarnas frustration och menar att de behandlats illa.
ANNONS

De planerade bostäderna vid Södergården ser ut att bli av enligt beslutad detaljplan. Villaägarnas överklagan avslogs nyligen i Mark- och miljödomstolen och deras chanser vid en eventuell ny överklagan till en högre instans är små.

Frustrationen hos de närboende har varit och är stor. De tycker att byggnationen är för nära deras tomter, att den kränker deras integritet och att kommunen inte har lyssnat på dem.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) har i en tidigare artikel förklarat sin syn på villaägarnas situation.

– Jag har respekt för att man inte gillar det, men vi har ändå försökt hitta en balans. Vi lever i en växande storstadsregion med bostadsbrist och kan inte bara lägga armarna i kors och strunta i det, sa Fredrik Saweståhl (M).

Nu kommenterar även kommunalråd Mats Lindblom (L) turerna kring Södergården.

– Det är precis vad vi befarade, upprörda medborgare som driver frågan så långt de kan. Tyvärr kommer de nog inte att vinna, men jag hade också överklagat om jag ägde de här villatomterna, säger Mats Lindblom (L).

”Aldrig varit med om något liknande”

ANNONS

För lite mer än ett år sedan, i januari 2017, efterfrågade Liberalerna större hänsyn till de närboende vad gäller avstånd till den nya bebyggelsen – men även en lägre exploateringsgrad och förbättrade parkeringsmöjligheter. Dessa förslag på förändring låg till grund när kommunstyrelsen återremitterade Södergårdens detaljplan till stadsbyggnadsförvaltningen. Alla utom Miljöpartiet, som var emot kravet på fler garageplatser och menade det skulle driva upp kostnaden och hyrorna, yrkade bifall på Liberalernas förslag.

– Vi brukar försöka hitta lösningar inom alliansen och vi var i det läget överens om att göra förändringar i projektet, säger Mats Lindblom.

Jag har aldrig varit med om något liknande.

När detaljplanen sedan togs upp i kommunfullmäktige i mars 2017 hade inga av de föreslagna förändringarna gjorts. Stadsbyggnadsförvaltningen menade att tidigare ändringar var tillräckliga och majoriteten valde då att gå på den bedömningen. Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet yrkade på återremiss, utan resultat.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi var ju överens i kommunstyrelsen om att göra förändringar i projektet och det stöddes av alla utom Miljöpartiet.

Hoppas andra partier ska dra lärdom

Det har snart gått ett år sedan Södergården klubbades. Mats Lindblom gillar inte hur villaägarna har behandlats i ärendet.

– Det är ett övergrepp mot dem, de känner väl att de inte är välkomna att bo kvar. Man måste ju lyssna på dem som bor i området. Vi bygger för att det ska flytta in folk men också för de som redan bor där. Det är inte rimligt att få så stora huskroppar så nära sin bostad.

Framöver hoppas han att partierna i kommunen ska dra lärdom av Södergården.

–  Vi som parti kan inte göra mer, vi blickar framåt i stället och verkar för att resten av centrumstråket ska bli så bra som möjligt. Och förhoppningsvis ska de andra partierna lära sig av det här. Jag vill inte se någon ny Södergården-historia, det vore förskräckligt.

Läs även:

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.