ANNONS

Besked idag: Linden i Tennisparken sparas

Linden i Tennisparken skulle fällas – men kommunen backade efter protester.
Linden i Tennisparken skulle fällas – men kommunen backade efter protester.
De tre sälgarna kommer att sågas av på cirka fem meters höjd. Linden i bakgrunden sparas.
De tre sälgarna kommer att sågas av på cirka fem meters höjd. Linden i bakgrunden sparas.
Flera träd kommer att avverkas i Tennisparken – men ännu fler nyplanteras.
Flera träd kommer att avverkas i Tennisparken – men ännu fler nyplanteras.
Idag skulle en lind i Tennisparken sågas ner – eftersom den skuggade och skräpade ner på en villatomt.
Men efter protester från närboende har kommunen ändrat sig och nöjer sig med att reducera lite i kronan.
ANNONS

Strax före påsk fick boende nära Tennisparken i Rotebro syn på ett anslag med information om att ett antal träd i parken skulle avverkas.

Förutom några björkar var även tre sälgar och en lind märkta med blå kryss – vilket väckte starka känslor hos många.

– De här träden är värdefulla. Linden är gammal och hamlad och enligt Naturvårdsverket ska man bevara sådana träd. Gamla träd ska man vara rädd om, de gör parken mer attraktiv, säger Carl-Erik Cantell.

Som pensionerad docent i zoologi har han både kunskap och hjärta för skog och natur.

– Kommunen har en policy att bevara biologisk mångfald, och den är större ju äldre träden är. Linden, till exempel, har både humlor och bin, säger Carl-Erik Cantell.Avverkningen var planerad till onsdag den 11 april, men efter protester från flera boende i området har Sollentuna kommun ändrat sig.

Åtminstone när det gäller linden.

– Den kommer inte att fällas, vi reducerar lite i kronan istället, säger Tom Meurling, naturvårdare på Sollentuna kommun.

ANNONS

Det beskedet lämnade han till boende under ett möte i parken imorse.

Sälgarna och björkarna behöver däremot åtgärdas, vidhåller han.

– Sälgarna har ganska rejäla sprickor och är bedömda som riskträd. De kommer att sågas av på ungefär fem meters höjd – exakt var bedöms av arboristen som gör jobbet, säger Tom Meurling.

Även ett antal björkar nära lekparken blir högstubbar. I ett av träden har fåglar byggt bo i stammen, berättar Tom Meurling.

– Det börjar med ett svampangrepp, sprängticka, och när veden multnar går insekterna in. Det hör hackspetten och hackar sig in, och det blir bohål. Hade den inte stått i en park, vid en lekplats, hade den fått stå kvar, men på den här platsen är det en risk, säger Tom Meurling.

Bakgrunden till den planerade fällningen av linden i Tennisparken är delvis ett klagomål om ett träd som skuggade och skräpade ner, och kommunen beslutade då att fälla det.

–  Vår första bedömning var att vi kunde tillmötesgå detta, men vi mötte motstånd så vi ändrade oss, säger Tom Meurling.


Han betonar att fällningen av träd i Tennisparken inte är en enskild åtgärd. Samtidigt nyplanterar kommunen ett stort antal träd och sätter upp belysning där det tidigare har upplevts vara mörkt och otryggt. Avverkade stammar kommer dessutom att sparas i en hög i parken, som en så kallad faunadepå för insekter och andra djur.

– Det blir fler träd än tidigare, och fler arter. Summa summarum kommer vi att öka den biologiska mångfalden i parken. Träden är redan beställda, så fort tjälen är ur marken sätter vi igång, säger Tom Meurling.

Carl-Erik Cantell är nöjd efter mötet imorse och beskriver resultatet som en delseger för de boende i området. Men han – liksom flera andra – hade önskat att man avvaktade med att ta ner sälgarna och under tiden gjorde en ny bedömning av hur träden mår.

– Just de träden har det rikaste fågellivet och bidrar till parkens gröna karaktär, säger han.