Linjen som blev beskjuten extra hotdrabbad

Buss 179, busslinje 179, ordningsvakt
Det var linje 179 som blev beskjuten i dag, torsdag.
Det var linje 179, som Mitt i tidigare berättat är en extra hotdrabbad linje, som blev beskjuten luftskjutvapen tidigare i dag.

Det var linje 179 som i dag blev beskjuten av en soft air gun, eller annat luftskjutvapen, på Härjedalsgatan. Mannen som sköt hade avvisades från bussen då han inte hade någon giltig biljett.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare rapporterat om just den här linjen, som går mellan Vällingby och Sollentuna via Järva. Och det är just hot mot förare som sticker ut på sträckan.

Redan år 2012 sattes åtgärder in för att bussförarna skulle slippa hotfulla situationer från passagerare. Då satte huvudskyddsombudet på Keolis stopp för biljettviseringen så att bussförarna inte längre behövde kräva giltiga biljetter av resenärerna på vissa sträckor på linje 179 och 514.

Skyddsstoppet hävdes av förvaltningsrätten drygt ett år senare.

I dag är det Arriva som kör 179:an. Och bussbolaget har också det senaste året gjort insatser för att skapa en tryggare miljö för förare och resenärer. Bland annat startades ett pilotprojekt i sommar, då bussförare erbjöds att bära kroppskameror i tjänsten för att förebygga hot och våld på linje 179 och 514.

– Just nu analyseras pilotprojektet, säger Jenny Egeland, kommunikatör på Arriva.

Men föraren som blev utsatt tidigare i dag hade ingen kroppskamera på sig.

– Alla bussförare har inte den här utrustningen, men det finns övervakningskameror i bussen och troligtvis har de fångat något, säger Jenny Egeland.

Resenärerna märkte att mannen hade skjutvapen

Föraren blev enligt Arriva örfilad av passageraren när hon bad honom att uppvisa giltig biljett.

– Sedan ska han ha klivit av och då ska resenärer på bussen ha informerat föraren om att mannen hade ett skjutvapen, säger Jenny Egeland.

Mannen sköt med vad som tros vara en soft air gun eller någon annan luftskjutvapen mot bussen.

– Glasrutorna spräcktes, säger Jenny Egeland.

Bussföraren tryckte på överfallslarmet och snart var, förutom polis, personal från Arriva på plats.

– Vi hjälpte till att dirigera passagerarna till nästa avgång och tog hand om föraren, som togs ur tjänst, säger Jenny Egeland.