Linn hittade valpen Yoker

Linn Hagström hittade valpen Yoker – eller om det var Yoker som hittade henne? När Linn började gråta så vågade sig nämligen mopsen fram genom blåbärsriset.
Linn Hagström hittade valpen Yoker – eller om det var Yoker som hittade henne? När Linn började gråta så vågade sig nämligen mopsen fram genom blåbärsriset.
Maria  Bexander.
Maria Bexander.
När Linn, 9 år, var ute och letade efter valpen Yoker ramlade hon på en rot och började gråta. När hon tittade upp såg hon Yoker i blåbärsriset.

– Då började jag gråta ännu mer, säger Linn Hagström.

På onsdagen för två veckor sedan försvann mopsvalpen Yoker spårlöst från Maria Bexanders kennel i Insjön.

– Vi tror han blev kvarglömd på den inhägnande gården på kvällen och kröp ut under grinden, säger Maria Bexander.

Hennes man hade nyligen råkat ut för en mc-olycka och kommit hem från sjukhuset samma dag som valpen försvann.

– Så det var mycket som hände.

På morgonen, när det stod klart att hunden var borta, sökte familjen igenom huset och trädgården, och sedan närområdet. Men ingen Yoker.

– Det är skamligt att ha tappat bort en valp, jag tänkte att han kommer nog tillbaka. Men sedan var det bara att bita i det sura äpplet och inse att han var borta och be om hjälp, säger Maria Bexander.

Med hjälp av Bosses hundhjälp startades en Facebook-grupp, annonser lades ut på Blocket och hos Jägareförbundet. Efter ett par dagar hade nästan 2 500 personer gått med i gruppen för Yoker.

– Mer än 100 personer har varit här och hjälpt till och letat. Det har varit alla möjliga människor – folk jag aldrig träffat, som åkt långt för att hjälpa till att leta, säger Maria Bexander.

Men alla gick bet – Yoker höll sig undan. Tills Linn Hagström, från Torsby, gav sig ut i skogen tillsammans med sin mamma Ulrika Hagström på måndagseftermiddagen.

– Jag hade varit och letat på förmiddagen med Linns mormor. Sedan hade jag lovat Linn att vi skulle ut och leta efter skolan, säger Ulrika Hagström.

De följde en stig som gick brant uppför in i skogen bakom huset. Ungefär 500 meter bort i skogen, med utsikt över Insjön, ramlade Linn på en uppstickande rot. Hon slog sig och började gråta.

Det var då valpen Yoker vågade sig fram genom blåbärsriset.

– Linn låg på stigen, och så reste hon sig och sa ”Jag ser en mops”, säger Ulrika Hagström.

– Han kom hoppande, han gömde sig bakom en sten, säger Linn, som berättar att hon började gråta ännu mer när hon såg valpen – fast då var det av lycka.

Ulrika Hagström tog valpen i famnen och ringde Maria Bexander för att berätta den glada nyheten.

– Jag höll på att köra av vägen när hon ringde. Det kändes helt otroligt och overkligt, säger Maria Bexander.

Yoker var borta från kenneln i drygt fyra dygn. Nu verkar han mest glad över uppmärksamheten han får.

– Han är klarat sig bra, men du skulle se när vi tar fram maten. Nu är han nästan sönder­pussad, säger Maria Bexander.

En rejäl hittelön utlovades till den som kunde hitta Yoker – men det har Linn Hagström redan bestämt sig för att det är helt ointressant.

– Hon sa redan i bilen hem att hon ville ha Yoker, säger mamma Ulrika med ett leende.

Han kom hoppande, han gömde sig bakom en sten.linn hagström