Linnéa från Lidingö satsar på humle

Hassla hops
Ida Lingheimer, Daniel Steinhauf och Lidingöbon Linnéa Sellberg startade Hassla hops ihop.
En kväll satt Linnéa Sellberg med sina två vänner Ida och Daniel och drack öl. De var rastlösa och lite skoltrötta. Då kom de på idén att starta ett företag som odlar humle.

Linnéa Sellberg är född och uppvuxen på Lidingö. Efter några års studier har hon flyttat tillbaka. Nu är hon också delägare i företaget Hassla hops, som odlar humle i Sverige.

– Vi har hållit på sedan 2014 och vi satte våra första plantor året efter, berättar Linnéa Sellberg.

När Mitt i Lidingö ringer upp henne är hon i full färd att packa nyskördad humle. Hon driver Hassla hops tillsammans med sina studievänner Ida och Daniel. De studerade alla tre i Uppsala. Linnéa och Ida läste agro-ekonomi och Daniel biokemi.

Odling i Östergötland

De delade intresset för öl och odling. Och en kväll när de kände sig lite rastlösa kom de på idén att starta ett företag tillsammans.

– Vi satt och drack öl och var lite rastlösa. Säkert lite skoltrötta också. Vi tänkte att vi skulle göra det här, för det finns en stor efterfrågan på svenskt humle, men få som odlar. Så vi åkte till Tyskland och köpte med oss några plantor och testade.

Suget efter svenskodlad humle har framförallt tagit fart i samband med utbredningen av mikrobryggerier i Sverige.

Idag har Linnéa, Ida och Daniel en odling på en gård i Linköping. Tidigare har de testat att importera olika humlesorter från Tyskland som de senare har sålt vidare, men idag satsar de enbart på svenkodlad humle.

Småskaligt än så länge

– Vi säljer idag endast till hemmabryggare och små mikrobryggerier, eftersom vi inte har kunnat odla i tillräckligt stor skala än, säger Linnéa Sellberg.

Själv brygger Linnéa helst Ipa eller pale ale på sin egenodlade humle. Det är ölsorter som kräver mer humle än till exempel en lager.

– I och med att de humlestarka öl-sorterna har kommit mycket de senaste åren så är det nästan alltid brist på humle, berättar hon.

De tre vännerna driver Hassla hops som ett sidoprojekt idag. Deras mål från början var att bli den största humleodlaren i Sverige. Men dit har de inte nått än.

– Vi hoppas att vi kommer kunna fortsätta mot det målet, men det beror på hur mycket tid vi kommer kunna lägga på det och om vi kan få full produktion på plantorna.