Linneas hus är fullt av godsaker

Linnea Andrae bakar varje helg och gärna ytterligare en gång i veckan. Sin första pralinkurs gick hon när hon var 11 år, sin andra när hon var 12.
Linnea Andrae bakar varje helg och gärna ytterligare en gång i veckan. Sin första pralinkurs gick hon när hon var 11 år, sin andra när hon var 12.
Chocolate chip cookies.
Chocolate chip cookies.
Vaniljkola med mandel.
Vaniljkola med mandel.
13-åriga Strandtjejen och juniormästaren i bageri, Linnea Andrae, har skafferiet fullt av praliner, kolor, pepparkakor och lussebullar.

Mitt i Tyresö fick vara med när hon bakade juliga chocolate chip cookies.

Hemma hos familjen Andrae bjuds det på perfekt gräddade lussekatter och Linneas egna pepparkakor. Tak och väggar till ett pepparkakshus väntar på att bli sammanfogade och pyntade med praliner i en varm färgkombination.

Just att dekorera är det Linnea gillar mest.

– Jag är inte bra på att teckna, men att pynta bakverk och julgranar älskar jag, säger hon och nickar ut mot vardagsrummet där familjens gran klätts storslaget med pynt inköpt under den familjeresa till New York som Linnea fick efter segern i Hela Sverige bakar junior.

Prisresan föll ut under novemberlovet, innan programmet börjat sändas.

– Vi fick ju inte berätta, så det var lite jobbigt när det var bekanta från Tyresö på samma plan, säger hon.

De gångna veckorna har Linnea sålt sina godsaker på julmarknader i Tyresö. Hon är också på god väg att starta webbutiken Linnea sweet baking.

– Sedan vill jag öppna konditori här i Tyresö, säger hon.

Fakta

Chocolate chip cookies

35-40 stycken

175 g mjukt smör

2 dl farinsocker

1,5 dl strösocker

2 ägg

200 g choklad – välj själv det du gillar

4 dl vetemjöl

0.5 tsk bikarbonat

2 tsk malen kanel

Ugn: 175 grader

1. Rör smör, farinsocker och strösocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.

2. Hacka chokladen grovt. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och russin med chokladen. Rör ner i smörblandningen och arbeta ihop till en deg.

3. Klicka ut degen på bakplåtsklädda plåtar i runda bollar. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Fakta

Vaniljkola med mandel

60 stora eller 120 små

200 g smör

6 dl socker

1 vaniljstång, urskrapade frön + stång

2 dl ljus sirap

4 msk honung

4 dl grädde

4 dl rostad mandel

1. Skålla och skala mandlarna och rosta dem i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Hacka mandeln och lägg åt sidan så länge.

2. Koka alla ingredienser förutom mandeln till 125 grader, eller gör ett kulprov för att se om kolan är klar.

3. Ta upp vaniljstången och rör ner mandlarna.

4. Häll ut kolan i en långpanna och låt stå svalt över natten, till exempel på fönsterbrädan. Skär sedan upp kolan i bitar och rulla in i cellofan eller smörpapper.