18-årige Linus öppnade krog i Duvnäsvillan

Linus Kask, näst längst till höger, driver Restaurang Trädgården med sina polare.
Linus Kask, näst längst till höger, driver Restaurang Trädgården med sina polare.
Tillsammans med ett gäng vänner driver 18-årige Linus Kask en restaurang i sitt eget hem i Saltjsö-Duvnäs.

Restaurang Trädgården heter 18-årige Linus Kasks gastronomiska projekt som han driver tillsammans med sju vänner.

Restaurangen är en så kallad pop up-restaurang, det vill säga temporär, och öppnade 15 juni för att stänga igen på söndag. Egentligen skulle restaurangen ha hållit till i Skuru skola, men efter nej från kommunen fick Linus Kask tänka om.

– En och en halv vecka före öppning fick vi göra ett lokalbyte. Och då var det faktiskt min pappa som föreslog att vi skulle driva restaurangen i vårt hem, säger Linus Kask.

Hur har det gått att ha restaurangen hemma?

– Det har gått bra. Vi har lagat en del mat på min pappas cateringfirma, där finns ett produktionskök så det går lite snabbare. Men det mesta lagas hemma hos oss och gästerna sitter där vi käkar middag i vanliga fall, säger Linus.

Restaurangen har varit välbesökt och är så gott som fullbokad kommande dagar.

– Det är bara lördag och söndag som det fortfarande är lite glest med bokningar, säger Linus.

Vilka besöker restaurangen?

– Det är både vänner och släkt, men de flesta känner vi inte alls. Vi har marknadsfört oss via sociala medier, bland annat i Facebookgruppen ”Aktuella händelser i Nacka” som har 18 000 medlemmar.

Menyn beskriver Linus som en blandning mellan asiatiskt och klassisk restaurangmat.

– Förrätterna är asiatiska, varmrätterna är klassiska rätter som fisk- och skaldjurssoppa och hamburgare. Sedan har vi vår egen rätt, Trädgårdens gröna, som är risotto med röd- och gulbetor och skogssvampar. Efterrätterna är också klassiska, det är bland annat kladdkaka och crème brûlée, säger Linus och fortsätter:

– Det är den mat vi i gruppen gillar och trots att de är från olika kök så passar de bra ihop.

Restaurang Trädgårdens fisk- och skaldjurssoppa.

”Otroligt spännande”

Restaurang Trädgården är Linus första egna projekt. Han pluggar ekonomi på gymnasiet och matintresset har han fått från sin far.

– Jag har jobbat extra på hans cateringfirma sedan jag var 12–13 år.

Men att driva eget är en helt annan erfarenhet.

– Det har varit otroligt spännande. Det är lite annorlunda än att jobba extra som kock och det går inte att jämföra med något man gjort i skolan. Här hänger det inte på en lärare eller en arbetsgivare, säger Linus.

Kommer du starta liknande projekt i framtiden?

– Möjligtvis, jag har fått lite blodad tand. Men vi får se, jag har ett år kvar på gymnasiet också.