Lisa Ajax är redo att bli nästa Idol

”Det här är vinnaren av Idol.” Så lät det efter Lisa Ajax audition i Globen.

En kvalvecka senare var 16-åringen från Järfälla en av finalisterna i årets Idol – men det är ingen dans på rosor.

”I love it”. ”En ung Mariah Carey, det är fantastiskt”. ”Herre min Jesus, vilken kontroll på rösten.”

Det var juryns reaktioner när Lisa Ajax från Järfälla framförde låten ”Mama knows best” på sin audition i Globen. Biljetten till kvalveckan var given och även där gick det vägen.

Hon blev en av de tolv finalisterna och gick i fredags också vidare från den första delfinalen. Nu är de elva kvar, och många tippar Lisa som slutvinnare.

– Jag sjunger ju bara, sedan blir det såklart ännu roligare när folk tycker om det man gör. Då blir man bara ännu mera taggad, säger Lisa Ajax.

Men den stora finalen som avgörs i Globen den 5 december vill hon inte tänka på än.

– Jag är bara glad över att vara här. Både audition och kvalveckan var faktiskt ganska hemska, det var så mycket press. Jag var nervös hela tiden.

Idol som koncept har fått en hel del kritik genom åren, bland annat för att juryn använt hårda ord mot unga deltagare.

– Ja, jag kan förstå kritiken till viss del. Men vi som är bland de yngsta vill verkligen vara här. Jag tror inte att de låter personer som inte är redo gå vidare, säger Lisa Ajax.

Mamma Paula Korhola håller med.

– Det är jätteroligt att hon har kommit med, jag önskar henne all lycka. Det märks att både hon och de andra yngre deltagarna är redo för det här.

Att tävla i sång är ingenting nytt för Lisa Ajax. När hon var sex år började hon ta lektioner hos en sångpedagog. Som 8-åring började hon tävla och som 12-åring tog hon steget utomlands.

Hon har hunnit med tävlingar i ett tiotal länder redan. Efter Idol är drömmen att åka till USA och slå igenom internationellt.

– Men jag måste lyckas här först, säger Lisa Ajax.