Efter cancern: Per listade toscakakor i Vasastan

Per listade toscakakor i Vasastan.
Per Gulbrandsen har hittat träningsmotivation i toscakakor.
Vasastadsbon och den före detta konsumentjournalisten Per Gulbrandsen fick cancer.
Efter operation ordinerade läkaren promenader – då fick han en delikat idé.

Sorlet är högt inne på det fullsatta kaféet. Vid ett av de bruna träborden sitter Per Gulbrandsen med en bit toscakaka och en kopp cortado framför sig.  

Med höger hand fattar han tag i bakverket och sätter tänderna i det. Några nötsmulor rullar ner via den skäggtäckta hakan för att landa på bordet.  

– Den här kakan är ett fulländat arrangemang. Inte för torr och inte för fet, säger Per Gulbrandsen.  

Per Gulbrandsen har testst Vasastans alla toscakakor på Mr Cake

Per Gulbrandsen har tidigare listat pepparkakor – men nu är det Tosca som gäller. Foto: Stefan Källstigen

Fick cancer

I slutet på förra året fick Per, som till vardags arbetar som musikproducent på P2 Världen, ett cancerbesked. Den 11 januari i år låg han på operationsbordet på Danderyds sjukhus och tumören, som var lika stor som en hasselnöt, togs bort.  

När han vaknade upp från narkosen berättade läkaren att Per nu behövde motionera mycket för att bli återställd.  

– Jag har svårt att göra saker av plikt. Att bara promenera är tråkigt, säger han.  

Per funderade på hur han skulle göra träningen roligare och plötsligt kom han på det: Gå till olika konditorier i Vasastan, prova toscakaka och kora den bästa.  

– Jag har provat 16 stycken. Åtta kom in på topplistan och jag har utsett två vinnare, säger Per Gulbrandsen.  

Men för att inte toscapromenaderna skulle bli allt för kontraproduktiva satte han upp som regel att gå minst sex kilometer för att förtjäna en bakelse.  

–Jag ska ju äta nyttigt, men jag vill ha någon lyxig grej. Sätta lite guldkant på tillvaron, säger han.  

Per Gulbrandsen har testst Vasastans alla toscakakor. Utanför Ritorno

Per Gulbrandsen har testat de flesta av Vasastans toscakakor. Här utanför Ritorno. Foto: Stefan Källstigen

 Klassiska Ritorno

Vi träffas utanför klassiska konditori Ritorno på Odengatan. Per går in genom dörren, delger personalen om listan och att de kammat hem en andra plats.  

”Vad kul att ni uppmärksammar toscakakan. Annars är ju semlan så mycket på tapeten”, säger mannen i kassan.

– När jag har gjort listan har jag bedömt efter olika kriterier. Bland annat utseende, smak och om jag vill köpa en till, säger Per.   

Konsumentjournalist i många år

Under promenaden till stället som har placerat sig på delad förstaplats berättar Per att han har en bakgrund som konsumentjournalist. I många år var han chef på radioprogrammet “Konsumentekot”.  

Vilket var ditt största avslöjande?  

– Det var den 3 december 1985. Då avslöjade vi att svenska affärer sålde kött som var uppfött på ruttet kadaver, säger Per.  

Han berättar att tv-programmet Plus i mångt och mycket är skakade ur Konsumentekots kappa.  

– Sverker Olofsson har sagt att Plus inspirerades mycket av oss och att utan Konsumentekot hade inte Plus funnits.  

Per Gulbrandsen har testst Vasastans alla toscakakor. Utanför Brunkebergs Bageri och bistro. Delad vinnare.

Per Gulbrandsen har testat Vasastans alla toscakakor. Utanför Brunkebergs Bageri och bistro. Delad vinnare. Foto: Stefan Källstigen

”Inte lätta att få till”

Utanför Brunkebergs bageri på Birger Jarlsgatan stannar Per till. Han slinker in. Sedan sker samma procedur som vid Ritornos: Per berättar för personalen om den delade första platsen.  

– Toscakakan här är minimalistisk men fulländad, säger han.  

Varför har du valt att betygsätta just toscakakor?  

– De är inte så lätta att få till. Det uppskattar jag.  

Har du gjort liknande listor tidigare?  

– För ett tag sedan betygsatte jag surdegsbröd och julas listade jag pepparkakor som inte var bakade med palmolja, säger Per.  

Per Gulbrandsen har testst Vasastans alla toscakakor. Vinnare Mr Cake

Per Gulbrandsen har testat Vasastans alla toscakakor. Vinnare Mr Cake. Foto: Stefan Källstigen

Vasastans godaste toscakaka

Efter en rask promenad till Rådmansgatan 12 utbrister Per: “Här är det” och går in genom dörren till konditoriet “Mr Cake”.  

Den här gången vill han avnjuta en bit toscakaka innan han berättar för personalen att de ligger högst på listan. 

– De har bra kaffe här också. Det kunde man ge sig tusan på. Jag är väldigt petig med det också. Kaffe kanske blir min nästa lista, säger han.  

 ”Per vet vad han snackar om”

När fikat är inmundigat går Per till kassan och ber att få prata med Simon Lindgren, som är bagerichef. Han kommer ut i ett mjöligt förkläde och ler när han får syn på Per. 

Per Gulbrandsen har testst Vasastans alla toscakakor. Vinnare Mr Cake

Per Gulbrandsen har testat Vasastans alla toscakakor. Vinnare Mr Cake. Foto: Stefan Källstigen

Per berättar för Simon om listan och att Mr Cake enligt honom har Vasastans godaste toscakakor.  

– Det känns jättekul att få höra det här av Per. Han har varit inne här förut och pratat med mig om surdeg. Per vet verkligen vad han snackar om, säger Simon Lindgren.  

Per och bagerichefen pratar toscakakor och skakar hand innan Simon återgår till sitt arbete.  

– Jag antar att de gamla konsumentjournalist-takterna sitter i, säger Per. 

Har den här listan hjälpt dig att bli fri cancern? 

– Den har i alla fall gjort det roligare att promenera. Den 28 februari ska jag till läkaren. Då får jag reda på om cancern har spridit sig. Men som jag förstår är mina chanser goda, säger Per Gulbrandsen.  

Fakta

Vasastans godaste toscakakor enligt Per

1. Mr Cake, Rådmansgatan 12 (A-huset)
1. Brunkebergs Bageri, Birger Jarlsgatan 53
2. Konditori Ritorno, Odengatan 80-82
3. Stinas Bageri, Frejgatan 46
4. Liselotte Hembageri, Norrtullsgatan 11
5. Mellquists Café & Bar, Rörstrandsgatan 4
6. Nybergs Konditori, Norrtullsgatan 25
7. Café Sirap, Surbrunnsgatan 31A
8. Café Alter Ego, Frejgatan 40

Källa: Per Gulbrandsen
Fakta

Pers bedömningskriterier

Ser kakan aptitlig ut?
Hur lycklig blir jag av första tuggan?
Har tosca/nötmassan rätt krispiga seghet?
Är mandlarna/nötterna krispigt färska eller mjuka/gamla?
Är det en bra blandning av nötsorter, frön osv?
Smakar kakbotten fräsch, eller var den bara torr, alternativt dröp den av fett?
Är kakan tillräckligt genombakad?
Är eftersmaken färsk och god, eller småhärsken/margarinartad?
Fick jag lust att köpa kakan igen, eller ej?

Källa: Per Gulbrandsen