ANNONS

Så blev 2016 – Mitt i listar årets snackisar

ÅRETS BILD: Den 15 maj utbröt en rejäl eldsvåda på Bondegatan.
ÅRETS BILD: Den 15 maj utbröt en rejäl eldsvåda på Bondegatan.
Slussenstrul möter snösmocka, flyktingkris möter integration – nyhetsåret på Södermalm har handlat om allt från bussar i snödrivor och mördade lamm till söderbornas vilja att hjälpa. Du som följer oss här i tidningen och på mitti.se vet att vi bevakar händelserna där du bor och att vi alltid befinner oss lite närmre. Här är några av 2016 års roligaste, ruggigaste och starkaste nyheter.
ANNONS

Therése som boxade ner tjuvarna

Therese Hård Af Segerstad tog fast ficktjuvar

Therese Hård Af Segerstad tog fast ficktjuvar.

Therése Hård af Segerstad njöt av majsolen i Vitabergsparken när två män plötsligt skymde solen. De blev närgångna och den ena satte sig nästan på henne. Hon knuffade till honom och skrek att han skulle flytta på sig. Då lade den ena en lapp över hennes telefon i en avledningsmanöver och sedan försvann de därifrån – med Theréses telefon.

Hon reagerade instinktivt och rusade efter.

– Jag sprang som en galning. Det var så kränkande och jag blev blixtförbannad.
Hon sprang Skånegatan ner och chansade in på Borgmästargatan där hon såg de två männen. Det de inte visste var att hon tränar thaiboxning. Hon kastade sig på den ena och släpade honom hela vägen till en närliggande krog där någon ringde polisen. En halvtimme senare kom polisen som kunde gripa männen.

– Det var en euforisk känsla och jag fick en massa kredd av poliserna, sa Therése när Mitt i träffade henne i somras.

Läs mer: Therése brottade ner ficktjuvarna


Söderborna som gjorde en insats under flyktingkrisen

På Polisens IF simhopp på Eriksdalsbadet får ensamkommande flyktingbarn lära sig hoppa simhopp.

På Polisens IF simhopp på Eriksdalsbadet får ensamkommande flyktingbarn lära sig hoppa simhopp.

Hösten 2015 och början av 2016 dominerades av den värsta flyktingkrisen i modern tid. Många sökte sig till Sverige för att finna en fristad från krig och katastrofer.

På Södermalm gjorde många vad de kunde för att få människor på flykt att känna sig välkomna. I en liten brottarlokal på Bondegatan öppnade brottarklubben Athén upp för ett gäng killar från Afghanistan. Några stenkast därifrån lärde sig nyanlända att hoppa simhopp på Eriksdalsbadet och på Fryshuset provade flyktingbarn balansen på brädan.

ANNONS

Södermalmsbon och läraren Lotta Lilja Pittuco vädjade till allmänheten när hon förstod att hennes elev, Antoine Hanich, 18, som flytt från Syrien saknade hästarna i sitt hemland.

Stora delar av hans familj var kvar i hemlandet och drömmen var att sitta på en hästrygg igen. Hennes inlägg på Facebook delades över 3 600 gånger och en proffstränare i Täby nappade. Antoine berättade att han skulle rida så mycket som möjligt men att han ville hem till Syrien och hem till sin familj.

Läs mer: Antoine från Syrien fick rida elithäst –  De brottar sig in i det svenska samhälletSimhoppar sig in i det svenska samhället


Slussenstrulet

Slussen byggs om och rivs.

Slussen byggs om och rivs.

Varken högljudda demonstrationståg eller en samlad kulturelit kunde rädda den – 2016 blev året då Slussen jämnades med marken.

Mitt i har följt bygget, från demoleringen av Kolingsborg till turerna om bussterminalen i Katarinaberget. Redan innan grävskoporna satte sina tänder det gamla Slussen hade kostnaderna börjat skena och i somras kritiserade stadens revisorer projektets kontroll på kostnaderna. I somras stängdes stora delar av Slussen av vilket satte ett högt tryck på Folkkungagatan och Medborgarplatsen. Arga cyklister spottade på flaggvakter och människor ombads hitta andra vägar till jobbet eller stanna hemma en dag i veckan.

– De närmsta tre åren får man stålsätta sig, sa Eva Rosman, kommunikatör på nya Slussen till Mitt i Södermalm i somras.

Kaoset kommer med andra ord att fortsätta. Frågan är hur mycket tålamod stockholmarna har kvar när renoveringen av landets mest trafikerade tågsträcka, Centralen–Södra station, drar igång sommaren 2018.

Läs mer: Slussen får nu värre trängsel är någonsin


Årets värsta snackisar

Århundradets snöstorm som lamslog Södermalm

Snön föll och föll och föll… Den 8 november går till historieböckerna som det värsta snöfallet på 111 år och den omsusade feministiska snöröjningen var obefintlig. Läsarna klickade järnet för att se en strandad buss på Långsholmsgatan.

Mördat lamm väckte engagemang

Den 21 oktober upptäckte barn att någon gått in i Blecktornsparken och slagit ihjäl ett lamm och skadat två getter så illa att de behövde avlivas. Engagemanget blev enormt och den socialdemokratiska politikern Jan-Emanuel Johansson utlyste en belöning på 20 000 kronor för den som fick fast förövarna.

Läs mer: Jan-Emanuel utlyser belöning för att gripa djurdräparen

Ljudlös klack utlöste klickraket

Hammarby vann sin första historiska match i futsal i november. Men motståndarlaget väckte också stor uppmärksamhet, om än tystlåten. Det var nämligen dövidrottsklubben IK Hephata som Hammarby mötte. När Bajenklacken sjöng ”bättre klack än Djurgårn” svarade IK Hephatas fans med en applåd på teckenspråk.

Läs mer: Hejaramsor på teckenspråk när Bajen vann historisk match i futsal

Spåkulan – så kan Södermalm bli 2017

Det dröjer år innan nya Slussen står färdig, så räkna med fortsatta konflikter och trassligare trafikstrul. Kroglivet kommer outtröttligt att dundra på och byggkranar och byggdamm lär prägla stadsbilden när nya bostäder ska byggas. Kommer 2017 bli året då fotgängare och cyklister begraver stridsyxan under Götgatspuckeln? Vi får vänta och se, men räkna med att Mitt i är där när det händer.

ANNONS