Flera misstänkta granatfynd i Nacka

Sex anmälningar om misstänkta granater gjordes i Nacka 2017
Sex anmälningar om misstänkta granater gjordes i Nacka 2017
Bombteam som ryckte ut till en villatomt.
Misstänkt granatfynd på en toalett.
Lokaltidningen Mitt i listar larmen om misstänkta granatfynd i Nacka 2017.

I fjol fick polisen in sex anmälningar om misstänkta granatfynd i Nacka.

Inget av föremålen visade sig vara skarpt.

I ett fall bedömde polisen att det verkligen handlade om en granat.

Begärt ut anmälningar

Mitt i har begärt ut anmälningar om granatfynd i Nacka 2017, med anledning av den dödsolycka som inträffade i Vårby gård den 7 januari, då en man dog efter att ha plockat upp en handgranat på öppen gata.

Den 18 oktober, klockan 14.13, fick polisen anmälan om en misstänkt handgranat på en adress i Älta.

De första uppgifterna talade om att det verkligen var en granat, att det såg ut som att en sprint satt i. Bredvid föremålet låg en sopsäck och en Ikeakasse, oklart vad de innehöll. Bilder på föremålet mejlades till NOA, polisens nationella operativa avdelning. Klockan 15.30 blåstes fara över, föremålet bedömdes inte vara skarpt utan betraktades som skräp.

Fynd på strand

Den 15 oktober, strax efter klockan 12 på dagen, anträffades en misstänkt granat på en strand i Duvnäs Utskog. Föremålet påträffades av någon som passerade förbi. Föremålet hade enligt anmälan en topp av plast, anmälaren kunde inte avgöra om föremålet var en riktig granat. På plats konstaterade polisen att det handlade om en smällare.

Den 9 maj, strax före klockan 14, fick polisen anmälan om att någon form av granat hade påträffats på en toalett i ett hus som höll på att byggas om i Kummelnäs. Polisen pratade med anmälaren som uppgav att någon hade brutit sig in i huset och bränt av en bengal på toaletten. Någon granat handlade det inte om.

Grävde på villatomt

Den 8 april, klockan 18.18, fick polisen en anmälan om en artillerigranat på en villatomt i Skogalund. Anmälaren höll på att gräva upp tomten och trodde sig ha hittat en ”väldigt gammal” granat från andra världskrigets dagar. Anmälaren sa sig inte våga gå i närheten av föremålet. Polispatrullen som kom till adressen skickade en bild till polisens bombtekniker som kom fram till föremålet kunde vara skarpt. Polisens bombskydd skickade ett team. På plats konstaterade bombteamet att granaten var ofarlig men de tog ändå med sig föremålet.

På eftermiddagen den 10 mars kom ett larm från Nacka strand, från polishuset. En man hade kört två föremål till polishuset som han misstänkte var granater. Föremålen var äldre och rostiga och cirka 25 centimeter långa. Föremålen låg i mannens bil utanför polishuset medan han gick in och gjorde anmälan. Polisen bedömde att föremålen var ofarliga och att det inte fanns något behov av avspärrning.

Föremål på byggarbetsplats

Den 27 juli fick polisen in larm om ett farligt föremål på en adress i Skuru. Klockan var då strax efter halvfem på eftermiddagen. Enligt anmälan handlade det om en misstänkt granat. Anmälaren, en man, trodde att det handlade om en gammal granat där säkerhetssprinten saknas. Föremålet låg på en byggarbetsplats, en villatomt. Polispatrullen som kom till villatomten mejlade bilder på föremålet till NOA. Därefter blåses faran över. Polisen kunde konstatera att det inte handlade om en granat utan om en bildel, en tryckklocka, till en Citröenbil.