ANNONS

Lite juleljus på Kungsholmen

Inte mycket jullykor planeras till Kungsholmen
Inte mycket jullykor planeras till Kungsholmen
Stockholms innerstad ska blingas upp inför julen med 700 000 ledlampor.

Men Kungsholmen får inte speciellt stor del av julkakan.
ANNONS

Jul, jul, lysande jul. Stadens entreprenörer håller just nu på för fullt med att sätta upp julbelysning och ljusdekorationer runt om i innerstaden. 35 gator kommer att få belysning och det sätts upp stora granar på flera av de större torgen.

– Vi håller på att montera just nu för fullt, för att allt ska vara klart till invigningen på lördag, säger Anders Hedlund, belysningsstrateg i Stockholm stad.

Staden satsar i år, som de senaste åren, stort på citykärnan, från Strömmen bort till Norra bantorget, Kungsgatan, Nybroplan och Stureplan. Det innebär att Kungsholmen och Södermalm inte får lika mycket julkänsla. Pengarna räcker inte till, enligt staden.

– Vi har vid sidan om julbelysningen i citykärnan ett direktiv att satsa på ytterstaden, därför ser det ut som det gör, säger Anders Hedlund.

Nyheterna i årets julbelysningspaket är inte speciellt många. Vart tredje år görs större ändringar i belysningen, nästa gång det är dags är 2017.

Men lite nytt finns ändå. Till exempel att Brunkebergstorg får lysande julkulor i träden, att julbelysning på Vasagatan förlängs fram till Tegelbacken och att granen kommer att se lite annorlunda ut på Stureplan.

– Det kommer att bli fler lampor och mindre dekoration i granen i år, säger Anders Hedlund.

De omtalade lysande renarna vid Sergels torg, som Stockholms skönhetsråd tyckte påminde för mycket om en amerikansk jul, har sedan i fjol bytts ut till en mer nordisk variant. Nu trampar i stället en älgfamilj runt i fontänen runt glasskulpturen.

I citykärnan samarbetar staden med fastighetsägarna och företagarföreningar, som också är med och betalar för julbelysningen. Stockholm stad satsar ungefär 3,5 miljoner kronor varje år på belysningen och dekorationen.

ANNONS

Förutom staden kan enskilda handlare också sätta upp egen julbelysning, som till exempel vid Hornhuset som fått ett lysande kulört tak. Sebastian Wallin, dekoratör på AW Deco, hjälper kollegan att få upp belysningen på Hornsbruksgatan.

– Vi sätter upp julbelysningen nu i november och tar ner den i januari någon gång. Vi sätter upp både inomhus i Hornhuset och utomhus nu, säger Sebastian Wallin.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.