ANNONS

Lite snabbare båtturer från Gåshaga

På måndag startar båtpendlingen mellan Gåshaga och Strömkajen. Nu med Ressel Rederi som operatör.
På måndag startar båtpendlingen mellan Gåshaga och Strömkajen. Nu med Ressel Rederi som operatör.
På måndag börjar Ressel Rederi trafikera sträckan mellan Vaxholm och Stockholm och att ett av stoppen blir vid Gåshaga välkomnas av de boende.
ANNONS

Det nya rederiet Ressel Rederi kommer med start på måndag att trafikera sträckan mellan Gåshaga och Stockholm. Rederiet menar att man svarat upp för pendlarnas önskemål och tror att vintern kommer att bli tillräckligt mild för att MS Silverö och MS Kungsholm ska kunna köra på öppet vatten.

Lars Träff bor i Gåshaga och ser positivt på att linjen utökas.

– Jag tycker verkligen att det är positivt att man redan nu ska kunna ta en pendelbåt in till stan. Jag pendlar inte längre själv så ofta då jag numera främst arbetar hemifrån. Men om jag ska in till stan i något ärende eller möte så skulle jag gärna ta båten. Generellt tycker jag att det är väldigt kul att man vågar satsa på kollektivtrafiken på Lidingö, säger han.

Ulla Ressel, vd på Ressel Rederi AB, tror att linjen har potential.

– Jag hoppas givetvis att det blir en framgång. Men vi får se hur det går, säger hon.

Vaxholmsbolaget har tidigare trafikerat sträckan men nu ska det gå snabbare. Båtpendlarna från Gåshaga till Strömkajen kommer att tjäna några minuter.

– Vi har andra fartyg och det kommer att gå lite snabbare än de stora vinterbåtarna som tidigare trafikerade sträckan. Att åka båt går snabbare än att åka bil. Man kommer direkt in i stan och det är själva vitsen med båtpendlingen, säger Ulla Ressel.

Christer Åkerhielm (M), ordförande i tekniska nämnden är förhoppningsfull.

– Vi från Lidingö stad är positivt inställda till båttrafik. Ju mer sjötrafik desto bättre.

ANNONS

Den så kallade ”Sjövägen” mellan Dalénum och Nybrokajen har under de senaste åren blivit allt mer populär.

– Sjövägen är en succé. Antalet resenärer har stadigt ökat. Nu är vi uppe i 40 0000 resenärer per år. Bryggan är ordningsställd och vi ska bygga en stor parkeringsplats i området för pendlare.

Finns det möjligheter att sjötrafiken mellan Gåshaga och Strömkajen blir lika populär?

– Absolut. Det tog tre år för resenärerna att ändra sitt pendlarbeteende, så man får inte vara otålig. Detta är något positivt. Men det är viktigt att det sker i samarbete med SL, säger Christer Åkerhielm.

Kan båtturerna mellan Gåshaga och Strömkajen leda till minskad biltrafik?

– Jag tror att det gör det. När jag är ute som politiker i Gåshaga så hör jag att det är många som är måna om att vilja kunna båtpendla. Många är intresserade i upptagningsområdet Gåshaga.

Ressel Rederi ska inledningsvis erbjuda en tur på morgonen och en på kvällen i vardera riktning.

Vi har andra fartyg och det kommer att gå lite snabbare än de stora vinterbåtarna som tidigare trafikerade sträckan.

Fakta

Nytt rederi tar över

På måndag tar Ressel Rederi AB över båtpendlingen mellan Gåshaga och Strömkajen. Rederiet lovar att presentera en så kallad ”isprognos” varje vecka för att kunna planera hur trafiken kommer att se ut.

Turerna kommer att gå mellan den 11 januari till den 14 april. Det blir en tur på morgonen klockan 07.13, 07.15 på fredagar. Och från Strömkajen på kvällen klockan 17.30. Om intresset kommer att öka så kan det bli tal om fler turer.

Priset för en enkelresa är 70 kronor, 10 resor kostar 650 kronor och 20 resor kostar 1 200 kronor. Ö-kort eller SL-kort gäller inte ombord.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.