Little Jinder skippar julen

Karriären har gått i en rasande fart.

I november släpptes hennes bejublade album ”Little Jinder”. Förra veckan blev hon grammisnominerad för Årets pop.

Nu tänker söderortsbon Josefine Jinder vila upp sig– genom att vägra fira jul.

– Jag har nog inte riktigt tagit in vad det är som har hänt, säger Josefine Jinder, 26, när vi träffar henne på ett av favorithaken hemma i Midsommarkransen.

– Efter att jag bestämde mig för att skriva på svenska och släppte skivan har det gått så jävla snabbt.

När hyllade singeln ”Ful och tråkig tjej” släpptes i februari var planerna på ett nytt album inte helt utstakade. Sin första hit fick hon dock redan som 20-åring med låten ”Youth Blood”.

Nu, efter den minst sagt hektiska hösten, tänker hon skippa allt julfirande och bara ta det lugnt.

– Jag har börjat lära mig att man inte måste göra saker för andras skull hela tiden. Sitta och tvångsumgås en hel helg och proppa i sig massa äcklig mat? Jag har ingen lust. Så jag har tagit beslutet att skita i det.

Varje år hittills har Josefine Jinder firat jul på traditionellt sätt med föräldrar, Kalle Anka och klappar.

– Jag kan förstå att det är roligt för barn, men nu har vi ju inga i familjen. Jag kan umgås med dem någon annan dag, lite så känner jag.

Josefine Jinder växte upp i Skarpnäck och har bott några år i Stureby som vuxen. Hon älskar sitt söderort och ”skulle hellre dö än att bo på Kungsholmen eller i ­Vasastan”.

Nu är hon nyinflyttad i Midsommarkransen och håller som bäst på att bygga en musikstudio i sitt hyreshus.

Texterna på hennes senaste album, med samma namn som hennes artistnam ”Little Jinder”, är mörka i kontrast till den ljusa rösten, ofta allvarliga och självutlämnande. Något som en del haft svårt att förknippa med pop.

– Man kan inte avfärda världens bredaste genre som lättsam och glättig. Det är liksom inte sant.

Josefine Jinder tror att fördomarna kan ha att göra med hennes färggranna, lite flickiga attribut.

– Folk sa: ”Det är ju så sött och gulligt!” Men då har de ju inte lyssnat på musiken!

Som en tjej som tagit mycket plats tycker hon sig ha fått ta ”otroligt mycket skit”:

– I tonåren började jag märka det: störiga killar var socialt accepterade medan man själv fick bestraffning på bestraffning.

I musikbranschen märker hon också av det – ofta.

– Den första frågan jag brukar få är: ”Vem är det som har proddat”? Ingen kan tro att jag har producerat musiken själv. Som tjej blir man ifrågasatt på ett sätt som är helt sjukt.

”Jag ska bara ta det lugnt och varva ner efter att ha jobbat mycket den senaste tiden. Vara hemma själv och göra musik”, säger Josefine Jinder om sin jul.

Hur firar du jul i år?

Ison Glasgow, 34, rappare, Bredäng:

– Jag ska ha ett lugnt firande. Det blir nog bara jag och tjejen, troligen är vi i Vårberg, men inget är bestämt ännu. På julafton ska vi laga mat och det blir den mat vi känner för. Eftersom jag inte äter kött blir det nog fisk med kanske ris eller potatis. För mig är julen en fin högtid, men jag har tidigare inte firat jul. Det är ganska nytt för mig och jag håller på att komma in i traditionerna. Men jag tar det lugnt, det ska bli trevligt och skönt.

Annika Jankell, 52, program­ledare, Gamla Enskede:

– Jag tänker fira hemma i Gamla Enskede med familjen och expanding family, 12–14 personer. Vi ska äta typisk julmat, men även ha en del vegetariska rätter. Nu när mina barn är så pass stora hjälps vi åt, vilket minskar stressen. Jag är ingen traditionsenlig person, men när det kommer till julen är jag det. Jag gillar att göra något som ser likadant ut varje år, äta samma saker och dra fram samma saker.

Regina Lund, 47, skådespelare, Hökarängen:

– Jag repeterar komedin ”Casanova sökes” i Linköping. Vi har premiär den 30 december så i år blir julen premiärveckor med repetitioner på Sagateatern i ett vackert julpyntat Linköping. De senaste 15 åren har julen annars handlat om att få skämma bort min son och att få en ännu större orsak till att lovebomba honom. För mig betyder julen omtanke. Min son och jag har delat ut mat och köpt matkassar till behövande vissa jular.

Karl Dyall, 47, dansare och skådespelare Fagersjö:

– Det är ganska enkelt att svara på. Jag firar nämligen inte. Jag är Jehovas vittne sedan 1996, då jag döptes, och slutade fira. För mig är julafton vilken dag som helst. Men det är irriterande att affärerna stänger tidigare eller är helt stängda. Jag vill ju kunna gå ut och shoppa som vanligt. Fast det är roligt att det finns så många helgdagar, för då kan man umgås mer med sina vänner som är lediga.

Lea Stojanov, 13, skådespelare, Rågsved:

– Vi har inte riktigt bestämt än om vi ska fira hemma eller inte. I vanliga fall brukar vi först äta frukost hemma, sedan åker jag, mina föräldrar och bröder till min morbror eller mormor för att äta jullunch. Sedan byter vi julklappar. Efter det åker vi hem och öppnar julklapparna från mamma och pappa. Resten av kvällen är vi hemma och myser. För mig innebär julen gemenskap och att umgås med nära och kära. Det är kul.