Livet en mardröm för stalkarens offer

Tänk dig att vara rädd varje gång det ringer, när du öppnar din e-post eller går hemifrån.

Drygt 500 fall av stalkning har anmälts i Stockholm sedan den nya lagen kom.

Lokaltidningen Mitti:s genomgång visar att bara 22 av dem har lett till fällande domar.

150 000 personer. Så många förföljs i Sverige varje år, enligt en uppskattning av Brottsförebyggande rådet.

För att komma till rätta med problemet blev stalkning ett brott i oktober 2011. Den som hotar eller ofredar någon upprepade gånger kan nu dömas för olaga förföljelse till fängelse i högst fyra år.

Hasse Aro, programledare för tv-programmet Stalkers, har mött många utsatta.

– Stalkningen tar överhand, det är det livet handlar om. En jag har träffat fick säga upp sig från två jobb, den drabbade måste anpassa allt efter stalkaren, säger han.

En av dem som utsatts är Eva, 50, som egentligen heter något annat. Mardrömmen började i en mataffär i södra Stockholm. Mannen framför stod i vägen, Eva bad honom flytta sig. Då hon gick hemåt följde han efter. När hon gick in i hissen i sitt hus försökte han tränga sig in.

Trakasserierna pågick i månader.

– Han dök upp överallt, kunde hoppa fram från en buske, säger Eva till Lokaltidningen Mitt i.

Mannen sa att han var kär och försökte tafsa på henne. En gång följde han efter henne till tvättstugan.

– När jag sedan skulle hämta tvätten var han kvar och flera av mina plagg saknades, säger Eva som polisanmälde flera gånger.

Varje månad görs 20 anmälningar om stalkning i länet. Ofta står ord mot ord.

– Många upplever det som oerhört ensamt. Att myndigheterna jobbar långsamt och att man inte får stöd förrän det gått väldigt långt, säger Hasse Aro.

Lokaltidningen Mitt i:s genomgång visar att 22 stalkare har dömts i Stockholms län hittills. Straffet växlar mellan vård, skyddstillsyn och fängelse, det längsta i sex månader. Typfallet är en man som vägrar acceptera ett uppbrott. I vart femte fall är stalkaren en främling. Mellan 10 och 20 procent är kvinnor.

Agneta Syrén är kriminolog och har skrivit flera böcker i ämnet. Hon menar att man inom forskningen talar om fyra olika stalkartyper: Den psykiskt sjuka, exet, den hämndlystne som anser sig ha blivit orättvist behandlad av till exempel en myndighet, och den socialt inkompetenta.

Vilken typ är farligast?

– Expartnern är den farligaste stalkaren. Särskilt om det funnits våld i relationen. Då kan det i värsta fall sluta med mord. Men det är ganska få stalkare som går över till våldshandlingar, säger Agneta Syrén.

Vad ska man göra om man blir stalkad?

– Skaffa nytt nummer men spara det gamla och låt stalkaren prata in på telefonsvararen. Samla bevis och gå till polisen.

För Evas del var det först när hennes stalkare misstänktes för ett annat brott som trakasserierna rullades upp. Han har nu dömts till vård.

– Det är skönt, men oron finns kvar, säger Eva.

Lokaltidningen Mitt i har sökt justitieminister Beatrice Ask för att fråga om varför så få stalkare lagförs och vad som krävs för längre fängelsestraff. Justitiedepartementet svarar i ett mejl att lagen funnits för kort tid för att dra några slutsatser.

Hasse Aro har i sitt tv-program Stalkers träffat både stalkare och dem som utsätts för dem.