ANNONS

Livias föräldrar dog i Auschwitz

Livia Fränkel kommer tillbaka till Brunnaskolan och föreläser igen den 27 april.
Livia Fränkel kommer tillbaka till Brunnaskolan och föreläser igen den 27 april.
Stå upp mot rasism och antisemitism.

Det var budskapet när Livia Fränkel, en överlevare från Auschwitz, berättade sin historia för eleverna på Brunnaskolan i förra veckan.
ANNONS

Den 15 april 1945 befriades Livia Fränkel och hennes syster av britterna från koncentrationslägret Bergen-Belsen i Tyskland. Den 16 april i år, 70 år och en dag senare, satt hon på en stol framför eleverna på Brunnaskolan i Hallunda och berättade om sitt liv.

– Jag vill uppmana alla elever att bekämpa rasismen och nazismen och inte vara passiva när man märker att det händer. Ingen ska behöva gå igenom det jag gjorde, säger Livia Fränkel.

Hon föddes och växte upp i Rumänien i den lilla staden Sighed i norra Transsylvanien. Hon var 13 år när kriget bröt ut. Som 16-åring fördes hon, tillsammans med sina föräldrar och sin syster, till koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Hon berättar hur de transporterades dit i boskapsvagnar. En resa som tog tre dygn.

– Det stod på vagnarna att det var plats för tio hästar. Där inne trängdes 80 judar under resan, ­säger hon.

Väl framme separerades männen från kvinnorna och de arbetsdugliga från de gamla och barnen. Livia och hennes syster överlevde, men föräldrarna fördes direkt till gaskammaren. Något som en överordnad berättade för henne efter någon dag i lägret.

– Där brinner dina föräldrar, sa hon till mig och pekade på en skorsten som rykte, berättar Livia Fränkel.

Efter en tid i Auschwitz flyttades hon till ett läger i Hamburg och sedan vidare till Bergen-Belsen i norra Tyskland. Hon överlevde ungefär ett år i olika koncentrationsläger innan hon befriades av britterna och åkte till Sverige med Röda korsets vita bussar.

– Häftigt att träffa någon som faktiskt var med om detta som vi har läst så mycket om, som kan berätta ur sitt perspektiv. Men jag kan inte förstå hur någon kunde göra så som Hitler gjorde, säger Mirjam Sauma som går i femte klass på Brunnaskolan.

– Man blir ledsen av att höra om hennes liv, speciellt när hon berättar om hennes föräldrar som dog i Auschwitz, säger Rodin Kilic som också går i femman.

ANNONS

Under hela året har Brunnaskolan i undervisningen uppmärksammat att det är 70 år sedan kriget tog slut, och det var därför de bjöd in Livia Fränkel.

– Det är också så att detta nog är den sista generationen som har chansen att lyssna på en av överlevarna från Auschwitz, eftersom det inte är så många kvar. Det är en chans man måste ta vara på, säger Daniel Cisternas, SO-lärare.

Livia Fränkel har föreläst om sitt liv i 20 år och besökt över 800 skolor i samband med det.