Livsfarliga fotomodeller

Han är höjdrädd, men störttrivs under ytan tillsammans med sjökor, krokodiler och rockor.

Fotografen Henrik Jonsson från Angarn var inte ens rädd när han var en halv meter från en haj på Kuba.

Mikronesien, Maldiverna och Egypten. Så fort affärsutvecklaren och fotografen Henrik Jansson får chansen sticker han ut i världen, redo att med dykutrustningen och undervattenskameran dokumentera livet på havets botten.

På sina resor, där han antingen utbildar andra undervattensfotografer eller tar bilder åt resebyråer, träffar han på allt från clownfiskar till rockor.

Här är tre av Henriks favoritdjur:

Den karibiska revhajen:

– Hajar får så mycket skit. Men den är så vacker. Jag var en halv meter från den, men hajen har inte människor på menyn, så det finns ingen anledning att vara orolig. Inte så mycket i alla fall.

Krokodilen på Kuba:

– Då blev jag lite nervös. Jag var ett par decimeter från den amerikanska saltvattenskrokodilen. Men den var bara två meter och kubanen som jag var där med sa att han känt till den sedan den var liten. Vid tre meter skulle den bli farlig, men som kubanen sa, ”här på Kuba lever man på egen risk”. Men sedan ropade kubanen upp mig till båten, för en stor krokodil närmade sig.

Sjökon utanför Egypten:

– Jag blev lycklig när jag såg sjökon. Den väger ett ton och äter 40 kilo sjögräs om dagen. Men den är helt harmlös och fridlyst.

Är du inte rädd då?

– Jag är höjdrädd, skulle aldrig stå på en hög balkong. Men jag trivs under vattnet och med kameran i ansiktet är jag osårbar.