Livsfarliga hopp stängde terrassen

Med fallskärm hoppade tre personer från Lindhagsskrapans tak.

Nu har Familjebostäder stängt av takterrassen – hyresgästerna får inte vara där längre.

– Vi avvaktar polis­utredningen, säger Jenny Lundmark på Familje­bostäder.

När Kungsholmsbon Petra Egerö var ute och promenerade en förmiddag för drygt en vecka sedan fick hon uppleva något utöver det vanliga. Vid Hornsbergs strand hörde hon hur det sladdrade till. När hon tittade upp såg hon plötsligt någon hoppa från Lindhagsskrapan med fallskärm.

– Man blev lite snopen så klart när man såg det.

Strax efter hoppade ytterligare två personer med fallskärm. Petra Egerö lyckades fånga det sista hoppet med kameran i mobiltelefonen.

– Det är klart att det var häftigt. Det är sällan man ser något sådant här på så nära håll som man gjorde nu, säger hon.

Den 75 meter höga Lindhagsskrapan tillhör Familjebostäder. De blev snabbt uppmärksammade på händelsen.

– Hyresgäster hörde av sig till oss eftersom de blev väldigt rädda när de såg personer fladdra utanför fönstret, säger Jenny Lundmark, pressansvarig på Familjebostäder.

Högst upp på taket är en takterrass öppen för alla hyresgäster. Den är låst för utomstående, men Familjebostäder kunde inte hitta något tecken på att dörrarna var uppbrutna. De misstänker nu att någon släppt in fallskärmshopparna.

– Nu har vi stängt av takterrassen så att hyresgästerna inte har tillgång till den, säger Jenny Lundmark.

Familjebostäder har också anmält händelsen till polisen, utan att vara säkra på vilket brotts­rubricering det ska vara.

– Vi har gjort en polisanmälan för att det inte är tillåtet att hoppa från våra hus, säger Jenny Lundmark.

Stefan Holmén, närpolischef på Kungsholmen, hade inte hört om fallskärmshoppen. Efter att ha kollat med polisens jurist tror han att det är svårt att fälla fallskärmshopparna för något brott.

– Så länge de tar sig in där uppe på ett sätt som inte är otillbörligt hittade juristen inte något som skulle vara straffbart enligt brottsbalken. Vi tittar på alternativ som olaga intrång och framkallande av fara för annan, men det håller inte juridiskt, säger Stefan Holmén.

Får man hoppa fallskärm från höghus?

– Definintivt inte! Framför allt är fallhöjden ganska snål, det behövs så lite som stör skärmens utveckling och som gör att du slår ihjäl dig, säger Stefan Holmén.

Ett litet fel på fallskärmen och hopparen skulle ha slagit ihjäl sig.

Fakta

Hoppning från fasta objekt

Base-jump, eller Base-hoppning, kallas fenomenet när en person hoppar från fasta objekt med fallskärm.

Base står för olika fasta platser det är möjligt att hoppa från:

Building (byggnad), Antenna (antenn), Span (brospann) och Earth (mark). I praktiken är det sistnämnda vanligen en klippavsats.

Källa: Nationalencyklopedin