ANNONS

Livräddare önskas på badplatser i Huddinge

Jeanne Manga med barnbarnet Alin vid Vårbybadet.
Jeanne Manga med barnbarnet Alin vid Vårbybadet.
Var tionde drunkning sker i Stockholms län, och enligt Svenska livräddningssällskapet har kommunerna inte tillräcklig kunskap om badplatsernas risker.
Jeanne Manga som är på besök vid Vårbybadet med sina barnbarn skulle gärna se badvakter i tjänst.
ANNONS

Stockholms län har näst flest drunkningsolyckor i Sverige efter Västra Götaland. Häromveckan drunknade tre personer i länet inom bara några timmar, varav en i Huddinge kommun.

Mikael Olausson, säkerhetsansvarig vid Svenska livräddningssällskapet, tycker att säkerheten vid badplatser är för låg.

– Det finns flera platser i Stockholm där det är väl motiverat att ha livräddare, det är det ingen tvekan om, säger han.

Livbojar utplacerade

De kommunala badplatserna i Huddinge är alla utrustade med livbojar som kontrolleras kontinuerligt, och vid Vårbybadet har man nyligen gjort en till säkerhetsåtgärd.

– Vi hade bekymmer med att båtar och scootrar åkte långt in där de badade, så vi har satt upp bojar i vattnet som ska hindra dem från att komma för nära, säger Catarina Klockerud, säkerhetssamordnare vid Huddinge kommun.

Från och med i sommar patrullerar också ordningsvakter vid badplatserna i Huddinge, men några badvakter finns det i nuläget inte.

– Jag gissar att det kommer bli en diskussion om badvakter nu efter drunkningsolyckorna, säger Catarina Klockerud.

Livboj vid Vårbybadet.

Livboj och säkerhetsinformation vid Vårbybadet. Foto: Daniel Hedström

ANNONS

Livvakter önskas vid Vårbybadet

Vårbybadet tycker Jeanne Manga överlag att det är tryggt att besöka med barnbarnen, men hon hade gärna sett livräddare i tjänst.

– Jag vet inte riktigt vad man ska göra om det händer något. Jag skulle förstås försöka hjälpa till, men vet inte om jag skulle lyckas, säger hon.

I övrigt tycker hon om badplatsen.

– Min svärdotter säger att det var stökigare här förut, men nu tycker jag att det är rent och fint, och det är bra att man kan ta sig hit med buss, säger Jeanne Manga.

”Helt annan miljö utomhus”

Statistik från Svenska livräddningssällskapet visar att drunkningsolyckor är vanligast i samband med bad och båtturer. Hittills i år har ett 40-tal personer avlidit till följd av drunkning i hela Sverige. Fem av dem inträffade vid offentliga badplatser i Stockholmsområdet.

Enligt Mikael Olausson handlar drunkningstillbud vid badplatser i många fall om en överskattning av sin egen simkunnighet, den överskattning som bland annat kan få unga och motionssimmare att vilja ta sig längre sträckor än de orkar, eller att lämna sina barn i vattnet.

– Många tänker att de är tillräckligt nära barnen när de sitter på stranden, eller att de är duktiga simmare när de har simmat långt inomhus hela vintern. De tänker inte på att det är en helt annan miljö utomhus. Det är relativt kallt och mörkt vatten, sjögräs, det är strömt och det är svårare att bedöma djupet. Om man inte orkar simma 200 meter i ett sträck utan att sätta ner foten, då behöver man fundera på ens simkunnighet och om man skulle klara av att rädda någon.

Sandstranden vid Vårbybadet.

Sandstranden vid Vårbybadet. Foto: Daniel Hedström

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.