ANNONS

Lizzi tar strid mot kommunen

Lizzi Bergman är en av flera företagare som reagerat på kommunens årliga avgifter. Foto: carlos montecinos
Lizzi Bergman är en av flera företagare som reagerat på kommunens årliga avgifter. Foto: carlos montecinos
Sundbybergs hudterapeuter och frisörer betalar varje år för hygienkontroller utan att några årliga kontroller görs.

Lizzi Bergman är en av flera företagare som ilskat till.
ANNONS

I Sundbyberg finns 46 frisörer och 17 hudvårdsalonger som alla måste betala 850 kronor per år i tillsynsavgift. Det ger Sundbybergs stad intäkter på cirka 54 000 kronor per år.

Avgifterna ska gå till kontroller av att företagen sköter hygien, kemikalier och annat. Kommunen förbinder sig dock bara att göra kontroller minst vart tredje år.

En som är kritisk är Lizzi Bergman. Hon öppnade salongen Hudvårdsestetik på Sturegatan 2010 och har tidigare haft verksamhet på andra håll i länet.

– Det är en årlig avgift men kontrollanterna kommer ju inte ut varje år. Varför tar de betalt för något som de inte gör?

Själv fick hon 2010 en räkning från kommunen på hela 3 200 kronor. Kommunen krävde henne då på pengar för ett tillsynsbesök och klassade hennes verksamhet som ett ställe där det fanns risk för blodsmitta. Det var helt fel bedömning, enligt Lizzi Bergman.

Hon utför behandlingar med bland annat laser- och radiovågor och går aldrig in under huden. Vad gäller den räkningen befinner hon sig i tvist med kommunen.

Solna stad tar ut avgifter för frisörer och hudterapeuter – men först efter att det gjorts tillsynsbesök. Då debiteras företagarna enligt en taxa på 890 kronor i timmen. Det brukar dröja fyra, fem år mellan kontrollerna, enligt Christina Hellman, ansvarig på Solna stad.

Lizzi Bergman anser att Sundbyberg borde anamma Solnas sätt.

– Jag kan ju inte skicka en årlig faktura till mina kunder oavsett om jag gör några behandlingar eller inte, säger hon.

ANNONS

Hon får medhåll av Agneta Blom, hudterapeut på frisör- och hudvårdsalongen Studio total på Vegagatan.

– Jag undrar vad man får för de här avgifterna. Blir man godkänd så borde man få någon form av dekal att sätta upp, säger hon.

Sundbybergs årliga avgift innebär att salonger som blir undersökta inte ska behöva betala någon ytterligare avgift. Men om kommunens inspektörer upptäcker brister och tvingas göra upprepade besök så skickas räkningar utifrån en taxa på 850 kronor i timmen.

Att kommuner skickar årliga avgifter är vanligt, enligt Jan Jogell (S), ordförande i stadsbyggnads- och miljönämnden i Sundbyberg. Han anser att kostnaderna på så sätt delas rättvist mellan företagarna.

– Vi tar in skatt från invånare för att sköta välfärd som skolor, omsorg och gatuarbeten. Men tillsyn av privat verksamhet får inte betalas av skattemedel. Företagarna ska stå för våra tillsynskostnader enligt självkostnadsprincipen. När vi fastställer taxor utgår vi från Sveriges kommuner och landstings rekommendationer.