Ljög om cancer för att få pengar

Kvinnan påstod

att hon var sjuk i cancer och fick på så sätt sin tidigare pojkvän och hans föräldrar att föra över 350 000 kronor till hennes konto.

Men allt var påhittat. Nu har kvinnan dömts till fängelse.

Kvinnan och mannen, som båda är i 35-årsåldern, lärde känna varandra via en dejtingsida på internet för fem år sedan. Något år efter att deras förhållande tagit slut kontaktades han på nytt av kvinnan.

Hon förklarade att hon var sjuk i cancer och var tvungen att betala för sin medicinering och behandling eftersom hon inte var svensk medborgare.

Under ett och ett halvt års tid förde mannen över närmare 190 000 kronor till kvinnan.

Han bad även sina föräldrar, bosatta i Enskededalen, om hjälp och de i sin tur förde över omkring 160 000 kronor.

Det var till slut pappan som fattade misstankar och polisanmälde det hela.

I februari i år åtalades kvinnan för grovt bedrägeri och nyligen kom domen mot henne i Södertörns tingrätt. Hon döms till tio månaders fängelse.

Advokat Eva Andersson är mannens målsägandebiträde och hon och hennes klient är nöjda med att det blev en fällande dom.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt för honom och det har fått enorma konsekvenser. Han förlorade både jobb och lägenhet och drog på sig skulder som han aldrig tidigare haft.

Eva Andersson kallar bedrägeriet mot mannen som utstuderat.

– Både han och hans föräldrar har ju gjort det här för att man trott att man hjälpt en annan människa.

Den dömda kvinnan har hela tiden förnekat brott och hennes advokat Gustaf Ljungström anser att den fällande domen är felaktig

Han har inte bestämt om han kommer att överklaga.

Fakta

Att vilseleda

Bedrägeri innebär att en någon vilseleder och lurar någon att göra något (eller att inte göra något) som denne annars inte skulle ha gjort.

Vilseledandet måste medföra att gärningsmannen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir vilseledd.

Källa: Polisen