Min lokala hjälte

Ljudfilen avslöjade säljarens metoder

Åkersbergabon ville säga upp sitt avtal med tv-distributören Viasat. I stället pratades han omkull av en telefonsäljare så att det förlängdes. Men en inspelning gav honom rätt.

– Han pratade som en kulspruta. Och sedan sänkte han rösten så att jag inte hörde vad han sa. Det var en medveten taktik, säger Åkersbergabon.

– Jag hade aldrig för avsikt att förlänga avtalet.

Förra året försökte han säga upp sitt avtal med tv-distributionsföretaget Viasat. Men det var inte så lätt. Först visade det sig nämligen att företaget förlängt bindningstiden ett halvår eftersom tjänsten fungerat så dåligt att företaget ”bjudit” på den första tiden.

När han sedan nytt trodde att han kunde säga upp tjänsten visade det sig att han själv redan förlängt den – med två år.

”En person hade ringt till mig och sagt att jag skulle få prova på en massa extra kanaler gratis. Jag förstod ingenting”, skriver mannen i anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Åkersbergabon begärde då att få ut den inspelning telefonsäljare gör för att bevisa att avtal ingåtts. Trots mycket tjat fick han inte ljudfilen förrän han anmält händelsen till ARN. Då backade Viasat.

På inspelningen, som Lokaltidningen Mitt i lyssnat på, hörs mycket riktigt hur snabbt säljaren talar, att han sänker rösten, och att Åkersbergabon upprepade gånger säger att han inte uppfattar vad som sägs.

Hur ser du på avtal med kunder som inte uppfattar vad som sägs? Ska det gå till så?

– Jamen självklart inte. Det är jätteallvarligt. Det kan ha skett någon miss. Och få ut sin ljudfil ska man absolut få, säger Natalie Rudarp, presskontakt på Viasat.

Fakta

Tydlighet – säljarens ansvar

Operatören måste kunna styrka att det finns ett avtal och vad som ingår.

Det är vanligt att operatören spelar in en ljudfil om avtalet ingås via telefon.

Operatören ansvarar för att information under samtalet och i ljudfilen är tydlig och följer lagen.

Du kan be att få lyssna på ljudfilen om du är osäker på vad som avtalats.

Källa: Telekområdgivarna.se