Ljus framtid för unga företagare i Danderyd

Under UF-mässan fick Favilla andrepris i kategorin årets vara. Från vänster till höger: Ulrika Engström, Fanny Sidenborn, Clara Risberg och Aurore Tigerschiöld.
Under UF-mässan fick Favilla andrepris i kategorin årets vara. Från vänster till höger: Ulrika Engström, Fanny Sidenborn, Clara Risberg och Aurore Tigerschiöld.
De säljer klistermärken för att hjälpa flyktingar. Favilla är ett av Danderyds UF-företag, och de har stora planer för framtiden.

I en undersökning gjord av Svenskt näringsliv utsågs Danderyd till Sveriges mest företagsamma kommun. Det stämmer bra in även på kommunens unga. I Danderyd finns det många så kallade UF-företag.

Under en mässa för UF-företag som hölls i Stockholm under slutet av februari blev det storslam för Danderydsföretagen vid prisutdelningen. Ungdomar från Danderyd tog hem första pris i kategorierna årets UF-företag, årets vara, årets hållbara UF-företag, årets tjänst, årets digitala innovation, och andra pris i kategorierna årets säljare, årets produktutveckling, årets monter, årets affärsplan.

Ett av de företag som deltog var Favilla UF. Det drivs av Aurore Tigerschiöld, Clara Risberg, Fanny Sidenborn och Ulrika Engström från Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm.

De ville göra något för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn, och när de fick uppgiften att starta ett UF-företag bestämde de sig för att ta chansen.

– Vi anordnar aktiviteter för ensamkommande flyktingbarn, och för att finansiera det säljer vi klistermärken. Tanken är de som köper klistermärkena kan bära dem för att visa att de stödjer vår organisation, säger Aurore Tigerschiöld, som är företagets vd.

De samarbetar med ett boende i Stockholm där de hjälper till att organisera aktiviteter. Mycket handlar om sport, men det har en ambition om att bredda sig och anordna mer renodlat sociala eller kulturella aktiviteter. De vill även utvidga sin verksamhet till att jobba ihop med fler boenden.

– Vi samarbetar med Röda korsets ungdomsgrupper och via dem har vi fått kontakt med två andra boenden som vi kanske ska jobba med, säger Aurore Tigerschiöld.

Hittills har företaget varit något av en framgångsaga även om det också inneburit mycket hårt jobb. Favilla UF fick vara med på tv4 nyhetsmorgon och berätta om vad de gjorde. Något som gav stort genomslag.

– När vi var med på tv gav det potentiella kunder förtroende för oss, fler ville vara med och stötta oss, säger Aurore Tigerschiöld.

I maj måste de avveckla Favilla UF, men planen är att försöka starta upp det på nytt igen.

– Vi vill sprida budskapet och få fler skolor att sälja klistermärket och ordna aktiviteter, säger Aurore Tigerschiöld.

Fakta

UF-företag

UF (Ung Företagsamhet) är ett utbildningsprogram på gymnasiet för ungdomar mellan 16 och 20 år. Under ett läsår driver de ett miniföretag, ett så kallat UF-företag från start till avveckling med stöd av lärare och rådgivare från näringslivet. Ett UF- företag är inget företag i juridisk mening utan är en form av hobbyverksamhet som bedrivs i vad som kallas för enkelt bolag.