ANNONS

Tänd ett ljus för mördade kvinnor

Tänd ett ljus på lördag.
Tänd ett ljus på lördag.
De tre Södertörnskommunerna Huddinge, Haninge och Botkyrka går ihop och håller ljusmanifestation mot mäns våld mot kvinnor på lördag.
ANNONS

100 marschaller, plakat och operasång står på agendan på lördag när den internationella dagen mot våld mot kvinnor infaller.

Kvinnojourerna i Huddinge, Haninge och Botkyrka går samman och anordnar en stor ljusmanifestation på Poseidons torg i Handen. Ljusen tänds för att hedra de kvinnor som mördats av män som de har eller har haft en relation med.

– Vi kommer att tända 100 marschaller mitt på torget, hålla upp plakat med cirka tio dödsannonser, operasångerskan Johanna Martell kommer att framträda med sång och vi håller tal, säger Snövit Jansson, kommunikationsansvarig på Kvinno- och tjejjouren i Huddinge.

Alla som vill är välkomna att delta i manifestationen mellan klockan 11 och 13 lördagen den 25 november.

Fakta

16 kvinnor dödas varje år

Sedan år 2000 har det i snitt dödats 16 kvinnor per år i Sverige. Enligt Brå:s rapport, Utvecklingen av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer, sker 80 procent av det dödliga våldet mot kvinnorna i någon av de inblandades hem eller i det gemensamma hemmet. När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen.

Källa: Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.