Ljusare läge för trädgårdsmästarbostaden

Anders Franzén inspekterar trädgårdsmästarbostaden.
Anders Franzén inspekterar trädgårdsmästarbostaden.
Trädgårdsmästarbostaden i Sättra.
Trädgårdsmästarbostaden i Sättra.
Ska trädgårdsmästarbostaden rivas eller inte? Det har varit en följetång i över fyra år.
I veckan har ytterligare en expert varit på plats för en noggrann bedömning av husets skick och historik.
– Grunden är stabil, menar experten Anders Franzén.

Redan 2013 bestämde byggnadsnämnden i Upplands Väsby att trädgårdsmästarbostaden i Sättra skulle rivas. Men beslutet väckte kritik. Inte minst från hembygdsföreningen som försökte överklaga beslutet.

Rivningen lades på is och när de rödgröna tog makten 2014 och Roland Storm, vars hjärtefråga är att rusta upp historiska byggnader, blev kommunalråd hamnade saken i ett helt annat läge.

I veckan besökte byggnadsantikvarien Anders Franzén trädgårdsmästarbostaden för att på uppdrag av kommunen göra en noggrann bedömning av husets historik och aktuella skick.

För en utomstående ser huset onekligen risigt ut med sina uppbrutna golv men Anders Franzén är positiv.

– Huset verkar stå stadigt och det finns inga sättningen i huset. Det som behöver göras, förutom golv, el, vatten och avlopp är framför allt markarbete utanför huset där marken har växt upp, säger Anders Franzén när Mitt i träffar honom på plats i huset.

Det har tidigare funnits viss osäkerhet kring husets historik. Anders Franzén är tämligen säker på att huset byggdes under den andra hälften av 1700-talet men att det genomgick en större renovering på 1940-talet.

– Det är en rokokobyggnad. Att det var 1700-talet kände jag på mig redan när jag såg det utifrån och nu har jag hittat fler spår. I trossbotten finns till exempel torvströ vilket var ett mycket typiskt isoleringsmaterial under 1700-talet, säger Anders Franzén och pekar under golvbjälkarna.

För att få veta ett exakt byggnadsår skulle det krävas dokument. Det finns dock inristningar som visar att huset renoverades i mitten på 40-talet.

Sammantaget menar att Anders Franzén att huset både har ett historiskt värde och ett miljövärde.

– Det är en fin komponent i en herrgårdsmiljö och det skulle bli idylliskt här om man röjde på tomten, säger han.

Efter att utredningen är klar och det finns uppskattningar på hur mycket en renovering skulle kosta ska ärendet tas upp i Kultur- och fritidsnämnden. Kommunalrådet Roland Storm, som fortsatt engagera sig för trädgårdsmästarbostaden, menar att det är för tidigt att säga om det är värt att satsa på huset.

– Först måste vi veta vad det skulle kosta. Om det sedan skulle kunna användas som café, värmestuga eller till och med museum för Carl Jonas Love Almqvist som delvis växte upp på Sättra gård, är för tidigt att säga, menar Roland Storm.