Ljusen brann för fred i Skärholmen

Maja Heurling, skolsamordnare vid Röda korsets folkhögskola tänder ett ljus vid ljudmanifestationen i Skärholmen centrum
Maja Heurling från Röda korsets folkhögskola tänder ett ljus.
Först regnade det, sedan dalade blöta snöflingor ner från skyn. Men många ville ändå tända ljus på Skärholmstorget i eftermiddags.

Klockan 17 tändes det första ljuset, sedan fylldes dammen sakta på. Efter en stund fladdrade ett hundratal ljuslyktor fint i mörkret, tända av människor som ville manifestera sin vilja till fred och medmänsklighet.

– Det regnar tyvärr så lyktorna slocknar lätt, men vi tänder dem igen, sade Maja Heurling, skolsamordnare vid Röda korsets folkhögskola i Skärholmen.

Det var folkhögskolan som ordnade manifestationen, för andra året i rad. Här fanns varken tal eller plakat – de brinnande ljusen fick tala för sig själva. Tanken var att lyfta fram den värme som finns mellan människor emellan, i en tid som präglas av terrordåd och krig på flera håll i världen.

– Vi har otur med vädret. Förra året stannade människor längre men nu blir folk blöta och kalla och går ganska snart, sade Maja Heurling.

Stämningsfullt var det i alla fall, och både barn och vuxna fanns bland dem som tände lyktor.

Manifestationen var i år ett samarbete med Skärholmens kyrka, biblioteket i Skärholmen, stadsdelsförvaltningen och flera andra lokala aktörer.