Ljusen brinner ännu efter dödsskjutningarna i Sätra

Församlingspedagogen Jonathan Alexander och kyrkvärden Micah Kissi ger stöd åt sörjande.
Församlingspedagogen Jonathan Alexander och kyrkvärden Micah Kissi ger stöd åt sörjande.
Ljusen brinner och blomhavet växer. Sätraborna fortsätter att visa sin sorg över de tre mördade unga männen.
– Det är nytt för alla och vi försöker bearbeta det, säger Michel Gezelius.

På måndagen brinner ljusen fortfarande vid minnesplatsen över de mördade unga männen i Sätra. Havet av blombuketter växer och människor kommer fram för att sörja, reflektera och visa vördnad.

Tonåringar med skolväskan över axeln, mammor med sina barn i handen, äldre i rullstol och medelålders par – alla står de tysta och allvarliga.

Sätrabon Michel Gezelius har varit här varje dag sedan i fredags.

blommor vid minnesplatsen i Sätra centrum, över mördade unga männen i Sätra

Blombuketter och brinnande ljus vid minnesplatsen.

– Först var jag i chock. Jag hade svårt att tro att det var sant. När jag insåg det på allvar kom en stor sorg. Jag kände alla tre som sköts väldigt bra, säger han, och fortsätter:

– Det här gör mig inte rädd, men väldigt deppig. Vi har aldrig varit med om något liknande här i Sätra. Det är nytt för alla och vi försöker bearbeta det. Ingen förälder borde behöva gå igenom något sånt här.

”Var är politikerna?”

I närheten cirkulerar poliser för att skapa lugn och trygghet. Stadsdelens fältassistenter är också på plats, redo att stödja dem som behöver det. Det är även Skärholmens församling.

– Min roll är att finnas här om någon behöver prata och dela sin sorg. Vi pratar också om våld, droger, utanförskap och segregering med dem som vill. Vi lever i ett samhälle där alla inte har samma möjligheter till ett bra liv, säger församlingspedagogen Jonathan Alexander, som sitter på en bänk intill minnesplatsen.

Vid sin sida har han kyrkvärden Micah Kissi som har en fråga att ställa:

 – Var finns politikerna? Det här är en tid av sorg, men de är inte här för att dela den, säger han.

Sebastian Kallander, ordningsvakt vid Ica Nära i Sätra centrum. på plats vid minnesplatsen över mördade unga männen.

Sebastian Kallander, ordningsvakt vid Ica Nära i Sätra centrum.  Foto: Märta Lefvert

Sätrabon Sebastian Kallander arbetar som ordningsvakt hos Ica Nära. Han är en av många Sätrabor som skickat in medborgarförslag om övervakningskameror i centrumet. Nu skulle de ha kommit till nytta, menar han.

– Kamerorna kunde ha fångat de skyldiga, på väg till eller från brottsplatsen. Det här visar att kameror måste sättas upp här, tycker han.

Färre människor i rörelse

Inne i centrumet servar Shahpoor Mohammad kunderna i kaféet mitt emot tunnelbanan. Han upplever att färre människor än vanligt är i rörelse här, kanske för att de undviker att åka hit.

– I helgen satt folk och grät i kaféet. Det var starkt. I dag är det tystare och stillsammare än det brukar vara här, det är inte lika mycket folk. Jag blir själv lite rädd faktiskt, det otäckt det som hänt, säger han.

blommor vid minnesplatsen i Sätra centrum, över mördade unga männen i Sätra

 Blomhavet fortsätter att växa.