Ljusgirlanger ska pigga upp i Biblioteksgången

För ett par år sedan utsmyckades Biblioteksgången med extra många blommor på sommaren för att göra den lite piggare.

Nu får den vinterutsmyckning också.

Det lyser och glimmar lite här och var i Täby just nu, som sig bör när det är jul och nyår i antågande.

Nytt för i år är att även Biblioteksgången får vinterdekoration. Denna vecka sätts nämligen ljusgirlanger upp mellan husen i gången och på dem hängs stjärnor.

Stjärnorna kommer att plockas bort efter jul men girlangerna får hänga kvar under hela den mörka årstiden.

– Biblioteksgången är ett viktigt stråk där många rör sig och därför är det en bra plats att sätta upp julbelysning i, säger Anna Feltelius, en av Täbys landskapsarki- tekter på gatu- och parkavdelningen.

Andra nyheter i år är att även Roslags Näsby har fått en så kallad ljusgran i centrum.

– Nu finns det fyra i Täby. De övriga står i Midgårdsparken, i Näsbyparks centrum och i korsningen Vikingavägen/Kyrkvägen.

I torsdags kunde alla som passerade en rondell i Täby se alla marschaller som brann där. Som luciakronor.

– Sedan några år tillbaka sätter vi ut och tänder sådana varje år på Luciadagen, berättar kollegan Staffan Tapper, också landskapsarkitekt. Det är ett sätt att fira ljusets dag.

Han berättar också att alla som är nyfikna på att se en av de skulpturer som ska placeras ut i Esplanaden i Täby centrum kan göra det på länsmuseum i Sickla.

– Konstnären Knutte Wester har en utställning där bland annat just ”Gzim och den frusna sjön” ställs ut. Alltså den skulptur som är en av dem som senare ska stå i centrum. Den allra första som ställs ut nästa vår är ”Svart knapp” som är skapad av konstnären Hiroshi Koyama, säger Staffan Tapper.