Ljuskonst lyser upp Albyberget

Den 19 mars ska exemplet på stenväggen ha bytts ut mot de bilder som Albyborna har röstat fram. Anja Karlsson och Thomas Dottman har arbetat med projektet.
Den 19 mars ska exemplet på stenväggen ha bytts ut mot de bilder som Albyborna har röstat fram. Anja Karlsson och Thomas Dottman har arbetat med projektet.
Med hjälp av belysning och projicerad bildkonst ska Albyberget bli både tryggare och mer energieffektivt.

Gångvägen till tunnelbanan som många upplever som otrygg har nu fått sig ett ljuslyft.

Just nu projiceras en exempelbild och text på stenväggarna uppe på Albyberget. Från och med den 19 mars ska nya bilder pryda väggarna.

– Vi fick in 20 bidrag och vi har haft sex finalister som man har kunnat rösta på fram till i söndags, säger Anja Karlsson på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Tävlingen är en del av ett projekt för att öka trygghetskänslan i området.

Vem som helst har kunnat skicka in sitt bidrag, med temat ”Vårt Alby”, och tillsammans har Albyborna fått rösta fram de bilder som de vill se på stenväggarna.

Det kommer även att projiceras en bild på gångvägen. Den ska en jury ta fram från de bidrag som kommit in från Grindtorpsskolan som ligger i närheten av gångvägen.

Förutom bildkonsten har man redan nu bytt ut de gamla gatulamporna till nya led-lampor. Innan kommunen satte upp de nya lamporna gjorde IVL Svenska Miljöinstitutet en undersökning för att se vad människorna i området tyckte om området.

– Vi frågade vad de tyckte om belysningen och gångvägen. Många, framför allt kvinnor och unga, berättade då att de upplevde att gångvägen kändes mörk och otrygg, säger Anja Karlsson.

Nu när den nya belysningen är uppe ska man göra en ny mätning för att se om det har blivit bättre.

– Att vi dessutom genomför tävlingen med bildkonsten hoppas vi ska göra att fler kan känna sig stolta över sitt område, säger Anja Karlsson.

Projektet som kallas ”Nytt ljus på Albyberget” är ett samarbete mellan kommunen, fastighetsbolaget Mitt Alby, Konstfack och IVL Svenska Miljöinstitutet.

Men även om de nya led-lamporna som lyser upp gångvägen är energisnålare, innebär det inte att det blir sämre upplyst. På lyktstolparna finns, förutom led-lamporna, även riktade spotlights som lyser in mot träden och berget utmed gångbanan.

– Den nya tekniken, som kallas för omfältsljus, fördelar ljuset över ett större område. Det gör att det upplevs som mer upplyst, säger Thomas Dottman, belysningsansvarig på Botkyrka kommun.

På nästan 5 000 ställen i kommunen har man de senaste åren bytt ut gamla lampor och gammal armatur längs gångvägarna, berättar Thomas Dottman. Genom lampbytena sparar kommunen totalt 40 procent i energiförbrukning i belysningen.

– Vi planerar nu att göra ett liknande projekt i Fittja, på Fittjahöjden. Där ska man också sätta in omfältsljus för att lysa upp bättre, berättar Thomas Dottman. Enda skillnaden är att vi inte ska ha någon projicerad bildkonst där.

Den nya tekniken, som kallas för omfältsljus, fördelar ljuset över ett större område.Thomas Dottman botkyrka kommun

Fakta

Nu ska 25 gångtunnlar få ny belysning

Botkyrka kommun har under fem år genomfört ett lamp-utbytesprogram för att att öka tryggheten och minska energi­förbrukningen.

Sedan 2010 har man bytt ut närmare 5 000 lampor.

Under 2015 ska kommunen byta ut lampor i 25 gångtunnlar, bland annat i Tumba och Tullinge.

Kommunen ska även börja byta ut belysningen i innergårdar i Norsborg och Hallunda. De börjar med Anemonen i vår.

Vid ett antal lekplatser ska belysningen bytas ut. Totalt 400 lampor byts under 2015.

Källa: Botkyrka kommun