ANNONS

Nytt ljuskonstverk pryder Nybergs torg

Konstnären Ola Wikström jobbar gärna i collageteknik, vilket också syns i ljuskonstverket.
Konstnären Ola Wikström jobbar gärna i collageteknik, vilket också syns i ljuskonstverket.
Urban Holm, Förvaltaren, kommunalrådet Stefan Bergström (C) och konstnären Ola Wikström.
Urban Holm, Förvaltaren, kommunalrådet Stefan Bergström (C) och konstnären Ola Wikström.
Projicerade kvinnokroppar pryder nu två av Förvaltarens fasader intill Nybergs torg. Ett annat fasadkonstverk – modell större – förbereds också på en ännu hemlig plats i kommunen.
ANNONS

Två kvinnoryggar, syns nu på två fasader intill Nybergs torg. I alla fall när det är mörkt. Projektorerna styrs av ljuset och sätts igång framåt sen eftermiddag nu under vintern.

– Jag hade länge tänkt på den här idéen med ett projicerat konstverk. Det är relativt billigt att göra, miljövänligt, och man behöver inte göra hål eller påverka fasaden på något vis. Man kan även ta bort det enkelt om man vill, eller byta ut det. I Sveriges långa tider av mörker känns det också viktig att kunna tillföra mera ljus, säger Tom Radway, projektledare.

I Sveriges långa tider av mörker känns det också viktig att kunna tillföra mera ljus.

Tom Radways idé sammanföll med att konstnären Ola Wikström kontaktade Förvaltaren för att få sätta upp ett konstverk på en annan fasad. Och så var saken bestämd.

– Verket som helhet har jag döpt till ”Looking back”, det är två kvinnofigurer – men samma person – som syns på bägge fasaderna. Den ena är i framtiden och den andra i nuet. Står man i en särskild vinkel så ser man hur figuren från framtiden blickar bakåt mot kvinnan i nuet, berättar Ola Wikström.

Kroppar i rutor

Ola Wikström. har traditionellt jobbat mycket i en egenutvecklad collageteknik och även dessa kroppar är uppdelade i rutor av olika mönster.

– De här figurerna har följt med mig under lång tid, men ofta varit mer abstrakta. Här har jag dock behövt anpassa mig efter husets form och se till att de omsluter fönstren på ett bra sätt, säger Ola Wikström.

Tekniken för projicerad konst har utvecklats mycket och i dag kan man maska av så när som på ett par centimeter för att inte få in ljus i lägenheter om man belyser en fasad berättar Tom Radway.

Stort konstverk på hemlig vägg

Ljuskonstverket invigdes i tisdags kväll och kommer att synas här på obestämd framtid. Man utvärdera dock vad hyresgäster och andra tycker om konstverket berättar Tom Radway.

ANNONS

Det är en lång vepa som skulle sitta på en väldigt stor fasad.

Förvaltaren har även sökt bygglov för att få sätta upp Ola Wikströms andra fasadkonstverk på en ännu hemlig vägg. Det är dock en betydligt större historia.

– Det är en lång vepa som skulle sitta på en väldigt stor fasad. Men vi får se vad man tycker från kommunen och även vår ledning, säger Tom Radway.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.