Ljuslyktor brann för barnens rättigheter

Ljuslyktor på förskolan Stångholmsbacken i Vårberg.
Barnens ljuslyktor bildade färggranna cirklar på förskolan Stångholmsbacken.
Hundratals ljuslyktor brann på fem förskolegårdar i Vårberg- Skärholmen igår eftermiddag. Barnen hade gjort dem själva, inför Barnkonventionens dag.
Tanken är att det ska bli en tradition i hela stadsdelen

Föräldrar som hämtade sina barn vid de fem förskolorna fick ett stämningsfullt mottagande i går. Strax innan mörkret föll hade personalen tänt små lyktor på gårdarna, lyktor som barnen gjort av glasburkar genom att måla och dekorera dem. Hundratals lyktor brann på gårdarna.

– Det var vårt sätt att uppmärksamma Barnkonventionens dag, som infaller den 20 november, och synliggöra barnens plats i samhället. De fick själva gå runt med sina föräldrar och visa och berätta, berättar Lena André, pedagogisk utvecklingsledare för förskoleenhet 4 i Skärholmen-Vårberg.

Ljuslyktor på förskolan Falkholmsgränd.  Foto: Batool Muhammed

Hon och kollegan Ulrika Ölmeborg, också pedagogisk utvecklingsledare, tog med sig traditionen från Norrmalm där de jobbade förut. Nu hoppas de att den ska sprida sig till alla förskolor i Skärholmens stadsdel.

– Ju fler som tänder ljus desto större blir effekten. På Norrmalm var det 3 000 lyktor som brann, det var maffigt, säger Lena André.

Ljuständningen är en del av förskolornas arbete med FN:s barnkonvention. Att göra barnen medvetna om de rättigheter som finns i den konventionen ingår i förskolornas uppgifter. Vid förskoleenheten 4 har barngrupperna till exempel fått arbeta med olika artikelkonventioner.

– Vi anpassar det efter barnens ålder. Yngre barn kan få prata om vad det innebär att alla barn har rätt till sitt namn. Andra barn kan få prata om att alla barn har rätt till lek, vila och fritid, till exempel. Det viktiga är att ta barnens frågor på allvar, säger hon.

Ljuslyktor vid förskolan på Vårholmsbackarna. Foto: Ulrika Ölmeborg

Vissa frågor är tyngre än andra att prata om, som att många barn i andra länder inte har ett eget hem, trots att de har rätt till det, enligt FN:s barnkonvention.

– Man får inte skrämma barnen när man tar upp svåra ämnen, men man ska inte heller ducka för dem, säger Lena André.

De fem förskolorna i enhet 4 Skärholmen-Vårberg är Falkholmsgränd, Stångholmsbacken, Idholmsvägen, Vårbergsplan och Vårholmsbackarna.