Ljusmanifestation för fred i Skärholmen

Ljusen tänds för som en symbol för värmen människor emellan.
Ljusen tänds för som en symbol för värmen människor emellan.
Imorgon kväll lyser hundratals ljuslyktor i dammen på Skärholmstorget. Det är Röda korsets folkhögskola som vill belysa den värme som finns mellan människor.

Imorgon är det Lucia, en högtid som gör decembermörkret ljusare. Samma dag genomför Röda Korsets folkhögskola en ljusmanifestation på Skärholmstorget, för andra året i rad.

– Vi gjorde en tyst ljusmanifestation förra året, efter att flera terrordåd ägt rum, det senaste var det i Paris. Men vi ville inte vända oss mot en enskild händelse utan i stället samla oss kring ett budskap om medmänsklighet och fred. Därför höll vi inget tal och hade heller inga plakat, vi tände bara ljus, berättar Maja Heurling, skolsamordnare vid folkhögskolan.

Så blir det också i år. I morgon klockan 17 börjar man tända ljusen. Alla som vill kan sluta upp kring dem, och kan då också få en varm kopp kaffe.

– Det är Skärholmens kyrka som bjuder på det. De samarbetar med oss kring manifestationen i år. Vi har fått med oss många samarbetspartners, till exempel kyrkan och stadsdelsförvaltningen, säger Maja Heurling.

Manifestationen är helt opolitisk, betonar hon. Det går bra att ha med egna ljus, de ska vara av typen gravljus.