Ljusmanifestation hölls för flyktingar

En ljusmanifestation för flyktingmottagning arrangerades på Poseidons torg i Handen.
En ljusmanifestation för flyktingmottagning hölls på Poseidons torg.
En ljusmanifestation för flyktingmottagande, med tal från lokalpolitiker och personer från civilsamhället, hölls i förra veckan i Handen. "Vi har samlats i dag för att visa att vi är många som vill se en human flyktingpolitik och för att vi tycker det är självklart att vi i Haninge ska hjälpa till och välkomna de som kommer till vår kommun", sade Samuel Skånberg, som inledde manifestationen.

Ljusmanifestationen hölls på Poseidons torg.

Arrangör var Samuel Skånberg, från nätverket Ett öppet Haninge. Samuel Skånberg är också fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Haninge, och det var flera lokalpolitiker på plats.

Talade gjorde bland annat Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Annica Hjerling (MP:s gruppledare i Haninge), Petri Salonen (C), socialnämndens ordförande i Haninge, Tobias Hammerberg (L:s gruppledare), Lina Rigney Thörnblom (Rättvisepartiet Socialisterna), Lena Vilmar från Civilförsvarsförbundet, Matts Wallin från Röda korset, och representanter från nätverket Dalarö för integration.

På plats fanns också Krister Stenberg, kyrkoherde i Österhaninge församling.

Även om de politiska representanterna kom från just de fullmäktigepartier som ställt sig positiva till Migrationsverkets anvisningstal för flyktingar, så var Samuel Skånberg noga med att alla som talade nu gjorde det som privatpersoner.

 Vi tycker det är självklart att vi i Haninge ska hjälpa till och välkomna de som kommer till vår kommun
Samuel Skånberg

Förutom talen berättade personerna från civilsamhället hur de jobbar med nyanlända och integration.

På plats kunde man få ljus att tända om man saknade egna.

– Vi har samlats i dag för att visa att vi är många som vill se en human flyktingpolitik och för att vi tycker det är självklart att vi i Haninge ska hjälpa till och välkomna de som kommer till vår kommun, sade Samuel Skånberg när han inledde ljusmanifestationen.

– Talarna har ingen gemensam plattform eller kopplingar. Varje person som talar har bara ansvar för det den säger. Det som gör att personer från civilsamhällets organisationer och personer från den breda politiska skalan samlas i dag är att vi alla tycker det är en självklarhet att Haninge ska välkomna de nyanlända som blir anvisade till Haninge, fortsatte Samuel Skånberg.

Häng med i Haninge! Få koll på veckans viktigaste nyheter. Prenumerera på Mitt i Haninges nyhetsbrev!