Ljusning för Jakobsbergs gård

Protesterna gav resultat. Hyreshöjningen som hotat Jakobsbergs gård blir lägre än planerat – och gårdens verksamhet är därmed räddad.

– Det känns väldigt bra men vi har tagit mycket skada på vägen hit, säger Elisabeth Ineheim, husfru på gården.

Lägre hyreshöjningar än väntat. Och dessutom höjda bidrag.

Detta ska vara receptet för att Jakobsbergs gård kan bli kvar som föreningsgård. Några formella beslut har inte fattats, men enligt kulturborgarrådet Roger Mogert (S) finns en överenskommelse mellan honom och bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) som ska trygga gårdarnas framtid.

–Det handlar om tre delar: Vi mildrar effekten av hyreshöjningen genom att göra den lägre. Sen slår vi ut den på fyra år så att den är fullt upptrappad först 2019. Dessutom kompenserar vi hyreshöjningarna med ökat kulturstöd till gårdarna, säger Roger Mogert till Mitt i.

Dessutom ska kulturgårdarna enligt Mogert kompenseras för hyreshöjningen genom höjda bidrag.

Beskedet är förstås ett steg framåt och Elisabeth Ineheim tror att detta ska kunna göra så att gården kan drivas vidare. Men den långa tiden av ovisshet och otydliga besked har också lett till neddragningar av kaféverksamhet och andra aktiviteter. Därtill är Elisabeth Ineheims tjänst indragen från årsskiftet.

– Det är såklart synd men jag förstår att styrelsen varit tvungen att vidta åtgärder för att klara ekonomin. Verksamheten har blivit skadad av den här processen, säger hon.