Ljusning för studenter: Chansen ökar att få lägenhet innan examen

Det har blivit aningen lättare att få bostad som student i Stockholm.
Det har blivit aningen lättare att få bostad som student i Stockholm.
Att som studerande få en lägenhet i Stockholm har länge varit hopplöst svårt. Men nu går trenden åt rätt håll, rapporterar tidningen Hem & Hyra. Kötiderna minskar.

Lagom till att tiotusentals studenter får sina antagningsbesked från högskolor och universitet har tidningen Hem & Hyra och branschorganisationen Studentbostadsföretagen undersökt bostadssituationen i landets studentstäder.

Det utgör dyster läsning. I en rundringning svarar 71 procent av de tillfrågade bostadsaktörerna att läget är oförändrat från i fjol, då det var mycket ansträngt. Samtliga av landets största studieorter, däribland Stockholm, uppger en brist på studentbostäder.

Kötid: Cirka ett läkarprogram

Men i Stockholm går det ändå åt rätt håll. Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB, uppger att den genomsnittliga kötiden minskat med två månader sedan förra året. Det innebär att väntetiden för en nyligen antagen student får vänta drygt två år på en lägenhet. För ett korridorsrum är väntetiden i snitt 13 månader.

Men när på året man köar kan ha betydelse för hur svårt det är att få bostad, enligt stiftelsens vd Ingrid Gyllfors.

– I augusti och januari är det som tuffast, men å andra sidan publicerar vi fler bostäder just nu vilket väger upp söktrycket lite. Vi frigör hela 1 000 kontrakt för inflyttning under augusti och september. I mars och april brukar söktrycket vara som lägst, säger hon till Hem & Hyra.

Söker man i stället studentbostad genom stadens ordinarie bostadskö har man nog tur om man ens hinner få någon innan examen, även om situationen förbättrats även här. Väntetiden på drygt fem år är ett par månader kortare än i fjol.