ANNONS

Ljusrostat är det nya svarta

Rostmästaren Fredrik Hållberg har alltid gillat kaffe. För fyra år sedan bestämde han sig för att satsa på sin hobby tillsammans med grannen Darius­ Rosenquist och investerade i en amerikansk kafferost.
Rostmästaren Fredrik Hållberg har alltid gillat kaffe. För fyra år sedan bestämde han sig för att satsa på sin hobby tillsammans med grannen Darius­ Rosenquist och investerade i en amerikansk kafferost.
På Lidingö rosteri görs mycket av arbetet för hand.
På Lidingö rosteri görs mycket av arbetet för hand.
Catrin Engström njuter av en kopp nybryggt kaffe.
Catrin Engström njuter av en kopp nybryggt kaffe.
I helgen är det kaffe­festival på Mosebacke på Södermalm med espressoelektro och provsmakning av specialkaffe.

Men den som vill ha en närrostad kopp behöver inte lämna Lidingö. Den riktiga kaffenörden väljer ljusrostat.
ANNONS

Doften sprider sig över hela kvarteret – fruktigt och syrligt med inslag­ av citrus och passionsfrukt. I dag rostas 340 kilo etiopiska kaffe­bönor långsamt på 226 grader­ i mikrorosteriet på Drottvägen.­

Nu är det fyra år sedan grannarna Fredrik Hållberg och Darius­ Rosenquist bestämde sig för att satsa på sin hobby och investera i en amerikansk kafferost. I dag är de fyra personer som arbetar två dagar i veckan på Lidingö rosteri.

– Vi vill bidra till att höja kaffe­medvetenheten i Sverige. Det finns otroligt mycket kaffe, men allt är verkligen inte bra. Det bästa kaffet växer långsamt i skuggsida på hög höjd och plockas för hand. Det är det kaffet vi vill ha, säger Darius.

Kafferostning är ett hantverk på Lidingö rosteri. De ljusa råbönorna vägs med precision innan de hamnar i rosten. De rostas långsamt i små mängder under noggrann övervakning av rostmästaren Fredrik Hållberg. Han plockar för hand bort omogna bönor som inte har en perfekt mörk kropp. Sedan packas bönorna, även det jobbet görs för hand.

– Jag har alltid gillat kaffe och det här jobbet är så roligt för du blir aldrig fullärd. Det finns alltid nya bönsorter att prova och nya rostningar och variationer. Det finns inga begränsningar på vad du kan göra med ditt kaffe, säger Fredrik Hållberg.

På bara några år har antalet mikrorosterier i Sverige ökat lavinartat.­ Kaffedrickare ställer i dag högre krav på bönans ursprung, att kaffet är hållbart och rättvist odlat.

– Förra året hade vi närmare 5 000 besökare på kaffefestivalen, säger Johan Damgaard, vd på kafferosteriet Johan och Nyström som tillsammans med Södra teatern arrangerar helgens kaffefestival.

Kaffet från Lidingö rosteri säljs i flera mataffärer och på många av öns restauranger och caféer. Just nu har rosteriet sex olika kaffe­sorter, från olika länder och med olika rostningsgrad.

– Vi provrostar och avgör om vi gillar karaktären hos en böna. Det är som med vin – bönor har olika mycket fruktighet, syra, sötma, fyllighet och kropp, säger Darius.

ANNONS

Han serverar en kopp ljusrostat etiopiskt bryggkaffe som smakar­ mer syrligt än vad de flesta­ svenskar kanske är vana vid. Många mikro­bryggerier väljer att ljus­rosta kaffet, till skillnad från den mer storskaliga och ofta mörk­rostade produktionen.

–Den äldre generationen har druckit mörkrost hela livet och då kan det här vara en ovan smak. I Sverige har syran precis börjat accepteras, men det kallas fort­farande för nördkaffe, säger Darius.­

Bönorna rostas långsamt under noggrann övervakning.

Fakta

Fem tips för en god kopp

1. Kör igenom kaffebryggaren med 1 dl vatten utan kaffe, för att skölja bort gammalt vatten.

2. Skölj filtret i vatten så får du bort papperssmaken.

3. Använd kaffekvarn och mal bönorna precis innan de ska användas. Malningsgraden varierar beroende på hur du tillreder kaffet.

4. Använd 6–10 gram kaffe per dl vatten – testa dig fram till just din smak.

5. Förvara kaffet svalt, mörkt och torrt. Låt det vara kvar i förpackningen, även om det förvaras i burk.

Källa: Lidingö rosteri

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.