Ny ljusteknik ska rädda liv på vägarna

Ny ljusteknik ska rädda liv vid arbete på vägar.
Ny ljusteknik ska rädda liv vid arbete på vägar.
Räddningspersonal utsätter sig för stora risker när de jobbar med olyckor på vägar. Nu testar Brandkåren Attunda om ny ljusteknik kan göra arbetet säkrare.

I dag använder räddningstjänsten reflexer för att göra trafikanter uppmärksamma på att arbete pågår på vägen. Den nya tekniken, elektroluminiscent ljus,  ska istället för att reflektera ljus ge ifrån sig ett eget ljus.

Tekniken är samma som används för att markera utgångar i flygplan.

Ny ljusteknik ska rädda liv vid arbete på vägar.

Ljuset är starkt, men inte bländande.

– Det funkar bättre än med reflexer eftersom det är bättre synlighet på långt håll. Det innebär att bilister i god tid kan se att det händer någonting längre fram på vägen, säger Ida Texéll som är räddningschef på Brandkåren Attunda.

Ida Texéll

Trafikanterna kan då sakta ner tidigare och därmed skapa en bättre arbetsmiljö för räddningspersonalen. Idag är det ett stort problem att många kör förbi olycksplatser i hög hastighet och riskerar livet på de som jobbar.

Brandkåren Attunda och ljusteknikföretaget TopRight Nordic håller just nu på att ta fram fyra olika produkter: varselvästar, varningstält, trafikband för dirigering och trafikband för att höja uppmärksamheten vid farthinder.

Om testerna ger bra resultat kan de också användas för andra som arbetar vid väg, som exempelvis polis och vägarbetare.

– Så fort vi har dem godkända och klara är vår ambition att de ska bli en nationell standard, säger Ida Texéll.