ANNONS

De vill locka in ungdomarna på börsen

Olof Simander, Ingrid Söderberg, Gabriella Bergström och Christian Reyes från UA i Täby.
Olof Simander, Ingrid Söderberg, Gabriella Bergström och Christian Reyes från UA i Täby.
Låter det tråkigt med aktier? Det tyckte inte ungdomarna som tog sig till plugget i söndags för att lära sig allt om hur de får sina pengar att växa.
– Det är viktigt att kunna planera ekonomiskt inför framtiden, säger Ingrid Söderberg, 21, Täbybo och aktiesparare.
ANNONS

I söndags var det flera ungdomar som makade sig upp för att gå till plugget. Varför? Jo, för att lära sig mer om aktiesparande.

– Det blev en väldigt lyckad dag, säger Ingrid Söderberg, 21, från Unga Aktiesparare i Täby som höll en heldag om ämnet på Tibble Gymnasium.

Steg ett: börja i tid

Varför ska man börja tänka på aktier redan i gymnasieåldern ? Det finns flera fördelar, menar Ingrid Söderberg. Framförallt är tiden en viktig faktor när det handlar om att få pengar att växa.

– Jag tycker att det är viktigt att kunna planera ekonomiskt inför framtiden. Det tar ofta lång tid för pengar att växa och vill du ha extra pengar till pensionen är det onödigt att vänta till att man är 45 innan man börjar spara i aktier. Börjar man i tid har men en jättestor fördel, säger hon.

Spara snabbare till en bostad

Men det finns så klart andra viktiga livsmoment som kräver extra pengar innan pensionen – en bostad bland annat.

– Det var lättare för vår föräldrageneration att få en egen lägenhet, och därför är det viktigt att ge sig själv bättre förutsättningar att ha råd med kontantinsatsen till sin första bostad. Sparar man i aktier finns också chansen till andra inkomstkällor än bara genom sitt jobb, vilket betyder att man kanske kan jobba med sitt drömyrke utan att behöva tänka lika mycket på lönen.

Styrelseledamöterna Gabriella Bergström, Olof Simander och Ingrid Söderberg.

Är det inte svårt att köpa och sälja aktier?

ANNONS

– Nej, det tycker jag inte. Det kan vara svårt innan man satt sig in i hur det fungerar. Jag tyckte det var lite läskigt till en början men eftersom jag visste att andra höll på med aktier tänkte jag hur svårt kan det vara? Det är lite som när man ska ta körkort, i början känns det väldigt svårt men när man väl lärt sig det är det enkelt.

Tar det mycket tid?

– Det är väldigt individuellt så klart. När man sparar långsiktigt behöver man inte vara särskilt aktiv, men vissa väljer att lägga till eller ta bort innehav varje gång de får lön. Jag lägger personligen inte ner så mycket tid utan jag har en portfölj med stabila bolag som jag tror på, sen läser jag på om branscher och företag för skoj skull. 

Framtidens aktiesparare på plats i Tibble gymnasium. Foto: Ingrid Söderberg

Fakta

5 snabba tips för unga aktiesparare

– Förstå vad du köper

– Håll dig informerad

– Spara långsiktigt

– Spara regelbundet

– Sprid risken

Källa: Unga Aktiesparare
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.