ANNONS

Lockade med nattklubbsjobb mot sexbilder

Mannen lockade med arbete inom Stureplansgruppen.
Mannen lockade med arbete inom Stureplansgruppen.
En man bad kvinnor att skicka avklädda bilder för att få eftertraktade jobb inom Stureplansgruppen. Sen använde han bilderna som utpressning. Nu döms han för sexuellt tvång mot flera kvinnor i Stockholm.
ANNONS

Mellan år 2013 och 2015 ska mannen som är hemmahörande i Sundbyberg tagit kontakt med kvinnor på Facebook och Instagram. Under falskt namn och med falsk profilbild uppgav mannen att han arbetar inom Stureplansgruppen, en nöjeskoncern som bedriver bland annat restaurangverksamhet i flera svenska städer.

I chattar med kvinnorna har han erbjudit dem välbetalda jobb som bloggare, modeller och värdinnor inom Stureplansgruppen, på villkoret att de skickade avklädda bilder på sig själva eller framträdde avklädda framför webbkamera.

Därefter började helvetet. Mannen hotade med att sprida bilderna och filmer på kvinnorna om de inte ställde upp på hans krav. Det kunde vara att skicka fler bilder av sexull natur eller sexchatta med mannen. Han har även krävt att de skulle skicka bilder eller filma när de utförde sexuella handlingar.

Publicerade bilder på nätet

Samtliga kvinnor uppger att de känt en stor psykisk press och en rädsla för att bilderna ska spridas. En kvinna har även fått en förfrågan om sex mot betalning, som ett villkor för att han ska radera filmer på henne. Mannen ska även ha lagt ut avklädda bilder på en av kvinnorna mot hennes vilja.

I vissa fall gick han med på att avsluta kontakten om kvinnorna intygade att hans jobberbjudande var seriöst till andra kvinnor. Mannen hade flera falska profiler och om någon av kvinnorna blockade honom från att skriva kontaktade han dem från ett annat konto.

ANNONS

Hösten 2013 polisanmälde en kvinna från Järfälla mannen men utredning lades ner efter några dagar. Men två år senare kom det in anmälningar från ytterligare tre personer och uppgifter om fler som utsatts för liknande brott kom fram i förhör och när mannens dator, arbetsdator och mobil beslagtogs av polis.

Begick brott mot åtta kvinnor

Totalt har mannen begått brott mot åtta kvinnor från Upplands Väsby, Tungelsta, Hägersten, Täby, Järfälla och Helsingborg, bland annat sexuellt tvång. Mannen häktades i november 2015 men nekade först att det var han som hade kontona och hade haft med kvinnorna.

Men så småningom erkände mannen gärningarna, han sa att han var trött på att ljuga. Han har däremot hävdat att en del av kvinnornas poserande var frivilligt. Mannen har inte någon koppling till Stureplansgruppen.

Hovrätten sänkte straffet

Mannen dömdes av tingsrätten för ett fall av kränkande fotografering, tre fall av olaga tvång, två fall av sexuellt tvång, sex fall av försök till sexuellt tvång, ett fall av grovt sexuellt tvång och ett fall av grovt förtal. Däremot friades han för anklagelsen om försökt till köp av sexuell tjänst eftersom tingsrätten menar att det inte är klarlagt att mannen haft för avsikt att fullborda brottet.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i ett år och sex månader. Han dömdes även till att betala 251 000 i skadestånd totalt till de åtta kvinnorna. Domen överklagades till hovrätten som gjorde bedömningen att mannen inte var skyldig till grovt sexuellt tvång och ändrade därför domen till ett år och fem månaders fängelse samt samt sänkte skadeståndet med 20 000 kronor till en av de målsägande.

Anledningen var att hovrätten gjorde bedömningen att gärningsmannen inte visat särskild hänsynslöshet eller råhet. Även om han instruerat vad kvinnan skulle göra i en video anser hovrätten att hon haft större kontroll över handlingarna än om gärningsmannen varit på samma plats. Hovrätten anser även att hoten om att sprida bilder och videos inte var av allvarligare art.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.