Så lockade Täbyskolorna höstens elever

Tibble Gymnasium har plats för ungefär 1000 elever.
Tibble Gymnasium har plats för ungefär 1000 elever.
Starkt samarbete med näringslivet är en av Åvas styrkor, säger rektor Lillemor Larsson.
Starkt samarbete med näringslivet är en av Åvas styrkor, säger rektor Lillemor Larsson.
Snart går tiden ut för den preliminära ansökningen till gymnasiet. Hur gör skolorna för att locka nya elever? Mitt i har frågat tre av Täbys gymnasieskolor.

Natten mellan torsdag och fredag stängs den preliminära gymnasieantagningen. Spännande tider för såväl skolor som elever. Skolorna behöver veta hur många elever de kommer ha för att kunna planera sitt arbete, och många lägger ner stor möda för att nå ut med information om sina program och tillval. Gymnasieskolorna i Täby är inget undantag.

Elevernas uppskattning slår allt

Jan Liljegren, rektor för Täby Enskilda Gymnasium.

Mitt i har pratat med tre skolor om hur de arbetat inför det stundande gymnasievalet. På Täby Enskilda Gymnasium tror man mer på långsiktiga lösningar än kortsiktiga insatser.

– Öppna hus i all ära, men viktigast är det arbete som gör att våra elever är nöjda och berättar för andra om vilken bra skola de går på, säger rektor Jan Liljegren.

Även på Tibble gymnasium har man satsat, och i år är det teknikprogrammet som fått en extra skjuts.

– Vi har köpt in nytt tekniksystem, satsat på lärare och byggt ut våra tekniklokaler. Och redan nu kan vi se att det är ett kraftigt ökat söktryck på just teknikprogrammet, vilket gör mig väldigt glad. Vi vill vara det bästa teknikalternativet i regionen. Och vi jobbar mot att bli Sveriges bästa gymnasieskola, säger vd:n Niklas Pålsson.

3D-printer lockade

Även på Åva Gymnasium är det teknikprogrammet som lockar extra mycket, och då speciellt Designinriktningen. Åva har ett samarbete med KTH, vilket skolans rektor Lillemor Larsson tror är en av flera anledning till det stora intresset – öppet hus är en annan.

Vår satsning på att låta elever designa produkter och sedan tillverka dem i 3D-printrar lockade stort intresse på Öppet Hus, säger Lillemor Larsson.