Lockar med basket och hiphopstjärnor

Vesna Prekopic, rektor för Fryshusets högstadieskola i Husby, där profilämnet basket är populärt, säger att hon är mer kulturtant än baskettjej.
Vesna Prekopic, rektor för Fryshusets högstadieskola i Husby, där profilämnet basket är populärt, säger att hon är mer kulturtant än baskettjej.
Ombyggnaden av Dalhagsskolan i Husby är försenad. Fryshusets nya högstadieskola startar tillfälligt i Kunskaps­skolans lokaler i Kista i augusti.

– Till höstterminen 2016 flyttar vi till Husby, säger Vesna Prekopic, rektor på skolan.

Före detta Dalhagsskolan i Husby ska bli Fryshuset i Järva. Förutom verksamheter för unga ska det även bli en högstadieskola med plats för lite drygt 200 elever. Planen var att skolan skulle stå klar när höstterminen börjar.

Men ombyggnaden av den 3 500 kvadratmeter stora skolan är försenad, och därför öppnar skolan i Kunskapsskolans lokaler på Isafjordsgatan 30 i Kista efter sommaren.

– Det har varit lite olika turer kring vilket slags kök vi ska ha, antingen ett mottagningskök eller ett tillagningskök, och vi har inte velat renovera innan det blev klart. Nu får vi ett tillagningskök och kan laga vår egen mat, vilket jag är väldigt glad över, säger Vesna Prekopic, som blir rektor för Fryshusets skola.

Kunskapsskolan i Kista stänger till sommaren på grund av allt färre elever har sökt sig till skolan. De elever som vill får fortsätta i Fryshusets regi och har erbjudits plats på Kunskapsskolan i Spånga det sista året.

– Det är fina och fräscha lokaler, så vi behöver i princip bara flytta in. Vi kommer att använda Ärvingehallen som idrottshall, säger Vesna Prekopic.

Hon har tidigare varit biträdande rektor på Tumba gymnasium i Botkyrka kommun. I botten är hon gymnasielärare i svenska och engelska. Som 40-åring började hon plugga journalistik och jobbade som frilansande journalist.

– När jag fick erbjudande om det här rektorsjobbet så kändes det som att alla bitar föll på plats. Jag har jobbat som lärare på Fryshuset i Hammarby sjöstad tidigare.

Till hösten blir det två klasser som börjar, en för årskurs 7 och en för årskurs 8.

– Det blir ganska små klasser men det tycker vi är positivt. Även i Husby bygger vi klassrum för mindre klasser på max 24 elever.

Det droppar fortfarande in anmälningar, och det finns platser kvar på skolan. De flesta som har sökt är elever från norra och södra Järva.

Inriktningen på skolan blir basket, fotboll, dans eller media.

– Framför allt är det basket som varit väldigt poplärt som val, både bland tjejer och killar, vilket är roligt, säger Vesna Prekopic, som själv vurmar mycket för mediaämnet.

– Det är viktigt att ungdomar får lära sig att stärka sin röst.

Det är viktigt att ungdomar får lära sig att stärka sin röst.Vesna Prekopic

Fakta

Dlowan Ismail blir basketlärare

Några av pedagogerna:

Fotboll: Sebastian Daka, fotbollstränare för ungdomar i Djurgården.

Musik: Keya, rappare från Husby.

Basket: Dlowan ”Dille” Ismail, bland annat coach för Tensta baskets herrlag.

Dans: Robert Wägar, känd danspedagog och pionjär inom hiphop som dansform.

Media: Haylie Hassas, lärare Fryshuset Hammarby sjöstad.