ANNONS

Lodjurshanne besökte Runby

Länsstyrelsen har försökt kartlägga hur många lodjur som rör sig i Norrort.
Länsstyrelsen har försökt kartlägga hur många lodjur som rör sig i Norrort.
Det märkliga lätet kände Ann-Charlotte Ferm inte alls igen. Sen fick hon syn på ett djur med tofsar på öronen och förstod att det var ett lodjur på besök i Runby.

– Jag tycker att det var jättehäftigt, säger hon.
ANNONS

Det var strax efter midnatt när Ann-Charlotte Ferm hörde det märkliga ljudet utanför fönstret på Lövstavägen. Det var en blandning av skäll och fräs.

Hon lade ifrån sig korsordet, steg upp ur sängen och gick fram till fönstret.

– Den sprang inte men gick fort över vägen. Det var helt fantastiskt. Tror du att jag kunde somna sen? säger hon och skrattar.

– Men det gick så fort. Jag hann varken väcka min man eller ta fram en kamera.

I tidningen hade hon läst att länsstyrelsen skulle kartlägga antalet lodjur och därför ringde hon in sin observation. En expert från länsstyrelsen kom ut och bekräftade att spåren kom från lodjur.

Länsstyrelsen har som uppgift att kartlägga antalet rovdjur i regionen. Mätperioden har pågått sedan november men tog slut i förra veckan.

– Det är för att lodjuren nu är brunstiga och det är enda gången som honan och hanen går tillsammans. Tidigare under vintern vet vi att om vi ser fler spår så är det en hona med barn, förklarar Eva Hedberg på enheten för naturvård på länsstyrelsen.

Ambitionen den här vintern var att ta reda på hur många lodjur som finns i den norra delen av länet, men utan snö har det varit omöjligt att spåra djuren.

– Den här säsongen har vi spårat tre familjegrupper i Norrtälje och Vallentuna, men vi tror att det finns fler, säger Eva Hedberg.

ANNONS

Att lodjur syns i Väsby är ovanligt. Länsstyrelsen tror att det i det här fallet rör sig om en hane som tidigare har observerats i Rosersberg i Sigtuna kommun.

Några direkta tips för den som vill få syn på ett lodjur har inte Eva Hedberg.

– Det är svårt eftersom de är mest aktiva på natten. Men innan jul var det faktiskt en kisse som tog sig igenom Bromma och som fångades på video.

Fakta

Omkring 1 500 i hela landet

Antalet lodjur uppskattas till cirka 1 500 i hela landet. Flest finns i Bergslagen, Uppland och Norrlandskusten.

Lodjur äter helst rådjur och ren men också harar och fåglar.

Spåren efter tassarna är runda och tårna sitter asymmetriskt. Storleken på spåren är 7–10 centimeter.

Källa: Rovdjurscentret

De 5 stora

ANNONS