ANNONS

Löfte om nytt konstgräs på Skinnaråsens IP bröts

Rotebro IS får vänta på konstgräs på Skinnaråsens IP
Spelare från Rotebro IS FF:s P03, P04 och J18 samlade på den luggslitna konstgräsmattan på Skinnaråsens IP.
Efter drygt tio år är konstgräset på Skinnaråsens IP så slitet och lappat att det börjar bli en hälsofara. Rotebro IS har väntat tålmodigt och fick till slut, i december i fjol, besked av kommunen att det fanns utrymme i budgeten och att konstgräset kunde bytas i sommar.
Men när sommaren kom fanns plötsligt inga pengar till Skinnaråsens IP.
ANNONS

– Jag är inte bitter, jag är förbannad. Vi gör mycket bra för vårt område och för ungdomarna, säger Mathias Lühr, fotbollsordförande i Rotebro IS.

Rotebro IS får vänta på konstgräs på Skinnaråsens IP

Trots undermåliga faciliteter på Skinnaråsens IP har Rotebro IS lyckats växa med 30 procent det senaste året. Foto: Rotebro IS FF

Trots utslitet konstgräs och minst lika gamla och slitna lokaler på Skinnaråsens IP växte Rotebro IS Fotboll med 30 procent i medlemsantal under 2017/2018, och snuddar nu vid 500 medlemmar.

”Nu börjar det bli farligt”

– Vi inkluderar alla, vi satsar på våra ungdomar utan någon förtäckt selektering, och vi vill gärna ta ännu mer ansvar, säger Mathias Lühr.

Men för att kunna göra det behöver klubben hjälp, förklarar han. Hjälp med nya lokaler för lagen att mötas och skapa sammanhållning i, nya omklädningsrum – det finns inte ens ett eget omklädningsrum för damerna i dag – och en konstgräsmatta som är trygg och skadeförebyggande snarare än hal och ihoplappad.

–  Konstgräset går inte längre att borsta upp ens. Nu börjar det bli farligt, särskilt när det är lite blött. Det känns inte bra.

Besked i fjol: Pengar finns i budgeten

Klubben har länge stött och blött frågan med kommunens beslutsfattare och i december 2018 fick man alltså äntligen ett positivt besked.

Det fanns pengar i kommunens budget och efter samtal i början av året och upphandling under våren var ambitionen att byta ut konstgräset under sommaren.

ANNONS

Höjde medlemsavgifterna

Glädjebeskedet vidarebefordras genast till medlemmarna och styrelsen beslutade att höja medlemsavgifterna för att ta höjd ekonomiskt inför investeringen tillsammans med kommunen, detta trots att ekonomin redan var hälsosam med ett eget kapital på cirka 1,3 miljoner kronor.

Inför sommaren träffade representanter från Rotebro IS kommunens tjänstemän på Sollentunavallen i tron att de skulle prata om ekonomiskt upplägg för konstgräset och bestämma tid för själva byggnationen.

”Inte mer än tomma ord”

I stället fick de beskedet att det inte längre fanns plats för något nytt konstgräs på Skinnaråsens IP i kommunens budget.

– Förvåningen och besvikelsen var enorm. Jag som ordförande tvingades meddela en besviken förening att det vi såg som ett löfte bevarat på print inte var mer än tomma ord, säger Mathias Lühr.

Sköts upp av olika skäl

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD) förklarar att Skinnaråsens IP fanns med som en prioriterad satsning och att ambitionen var att byta ut konstgräset under 2019, men att just den ”reinvesteringen” av olika skäl fick skjutas upp.

– Det hände en hel del med omorganisation i den kommunala organisationen och dessutom införde kommunen mycket strängare riktlinjer för konstgräsplaner för att kunna hantera granulat som miljöfarligt ämne. Sammantaget gjorde detta att vi inte kunde hålla det tempo vi hade tänkt. Omläggningen av konstgräset skulle också bli betydligt dyrare med en avsevärt högre kostnad för föreningen, säger han.

Ny plan i Silverdal gick före

Utöver detta kom ett beslut i kommunstyrelsen om att ge sitt godkännande till en investering i en 11-mannaplan i Silverdal, en plan som funnits med länge i den lokalförsörjningsplan som kultur- och fritidsnämnden överlämnar till kommunstyrelsen, förklarar Magnus Ramstrand.

– Därför gick den först i kön och reinversteringen i Rotebro fick vänta.

”Vi kommer ingenstans”

Men i Rotebro IS börjar man bli trötta på att vänta.

– Vi har haft massor av trevliga och förstående möten med kommunen, men vi kommer ingenstans. Jag undrar hur Magnus Ramstrand anser att vi ska gå vidare nu, säger Mathias Lühr.

– Mitt svar är att vi håller fast vid att Skinnaråsens IP är en prioriterad reinvestering och att en upprustning av både konstgräsplanen och byggnaderna ska genomföras. I dagsläget kan jag inte lova när, det får vi fortsätta ha en dialog med Rotebro IS FF om, säger Magnus Ramstrand.

ANNONS