Löfte om jobb till alla ungdomar sveks

Man lovade sommarjobb till alla som sökte – men fyra av tio fick nobben.

Nu vill politikerna öka samarbetet med lokala företagare till nästa år.

Klippa gräs, sköta parker eller jobba med gamla – många unga drömmer om ett extraknäck under sommarlovet.

Söktrycket på Södermalm har varit rekordstort efter löften från den nya majoriteten om att skaka fram jobb till alla.

Under våren skickade 1 430 jobbsugna 16–19-åringar in ansökningar – mot drygt 800 i fjol. Men den politiska ledningen har tvingats backa från löftet. I år har 842 unga fått en plats men fortfarande står 42 procent av de sökande utan jobb i sommar.

Stadsdelsnämndens ordförande Anders Göransson (S) säger att han förstår besvikelsen.

– Vi når inte ända fram. Det har varit en dramatisk ökning av sökande och efterfrågan var betydligt större än vi trodde. Vi räknade med cirka tusen sökande och utökade med tre gånger fler jobb, men för dem som inte fick sommarjobb är det en klen tröst, säger han.

– I det avseendet kan jag ångra att vi gav löftet.

För att lösa efterfrågan på jobb till nästa år menar Anders Göransson att det kan bli aktuellt att samarbeta med andra aktörer inom till exempel näringslivet och hitta jobb utanför den kommunala verksamheten.

– Vi tror att det kan vara en del av en lyckad näringspolitik. Kommunen står för en del av jobben i kombination med att man till exempel samarbetar med lokala företagare och ser över vilka andra vägar det finns att gå för att få fram fler arbetsplatser, säger han.

Enligt Lisa Kinnari på stadsdelsförvaltningen har 118 personer som erbjudits jobb tackat nej, vilket gör att fler kan halka in på sluttampen.

– En del ungdomar har ordnat arbete på egen hand, en del tackade nej och en del har inte hört av sig trots att vi kallat dem så de platserna finns kvar. Det kan även komma in nya jobb från verksamheter som behöver folk, säger hon.

Nästan lika många killar som tjejer sökte sommarjobb. I år kunde även 19-åringar söka men bara 60 personer var intresserade. Majoriteten av de sommarjobbssugna är mellan 16 och 17 år.

Fakta

Så här många sökte jobb i år

Födda 1999: 271 personer.

1998: 417 personer

1997: 384 personer

1996: 295 personer

1995: 60 personer.

Kommunens sommarjobb finns bland annat inom parkförvaltningen, bibliotek och äldreomsorg.

Unga med funktionsnedsättningar, ensamkommande barn och familjehemsplacerade ungdomar har förtur.

Sommarjobbsperioden är tre veckor och de flesta jobbar sex timmar om dagen.