Löfven och Linda grannar i Vasastan

Stefan Löfven (S) trivs i moderattäta Vasastan.

Folk brukar både hälsa och önska lycka till.

– Jag känner mig hemma här, säger han.

Den som jagar Stefan Löfven för en intervju får ligga i. Partiledarens schema är fullspäckat.

Lokaltidningen Mitt i får till slut klartecken för en pratstund – i en kvart.

– Jag hade en ganska tung arbetsbelastning tidigare också. Men det har blivit intensivare nu med all mediebevakning. Det är ett högre tempo nu, konstaterar han.

För tio och ett halvt år sedan lämnade han Lilla Essingen och flyttade till en hyrestvåa i närheten av LO-borgen i Vasastan. Han och hustrun Ulla stortrivs.

– Jag känner mig hemma här. Det är en lugn stadsdel med en blandning av både gammal och ny bebyggelse.

Löfven bor i samma trappuppgång som bloggaren Linda Thelenius (tidigare Rosing).

– Vi brukar morsa på varandra. Hon är trevlig.

Blir du igenkänd när du är ute och promenerar?

– Ja, det händer att folk säger hej och en del har sagt lycka till.

Du bor i samma trappuppgång som dokusåpakändisen Linda Thelenius (tidigare Rosing). Hon har lagt upp en bild på er på sin blogg. Känner ni varandra?

– Nej, men vi brukar morsa. Hon är trevlig.

Vasastan är en moderattät stadsdel. Men Stefan Löfven hyser ändå hopp om att Vasastadsborna ska lägga röster på Socialdemokraterna i nästa val.

– Vårt mål är att ha en politik som tilltalar människor med olika bakgrunder. Även folk som har det bra ställt vill ha en fungerande kollektivtrafik och bra barnomsorg. Ingen mår bra av att folk slängs ur sjukförsäkringar och att samhället är ojämlikt, säger han.

Stefan Löfven föddes i Stockholm men hamnade tio månader gammal i en fosterfamilj i Ådalen. Förhållandena gjorde att hans biologiska mamma inte kunde behålla båda sina barn.

Hans fosterföräldrar var socialdemokrater och engagerade i föreningslivet. Stefan gick ekonomisk linje på gymnasiet, följt av en kurs i svetsning. Därefter började han på Socialhögskolan i Umeå, men hoppade av.

I slutet av 1970-talet arbetade han som svetsare i Örnsköldsvik. Där blev han fackets kontaktombud. I mitten av 1990-talet fick han jobb på IF Metalls förbundskontor i Stockholm och 2005 valdes han till förbundsordförande.

Efter Håkan Juholts (S) avgång utsågs han som bekant till partiledare. Och sedan han tillträde är Socialdemokraterna enligt mätningar Sveriges största parti. I maj backade partiet dock något. Men Stefan Löfven är lugn.

– Det är valresultatet som räknas. Lika lite som jag blir uppsluppen när det går upp blir jag upprörd när siffrorna vänder ner lite. Media blåser alltid upp det där.