ANNONS

”Lögn att ungarna sköt mot vakterna”

Konfrontationer mellan ungdomar och vakter sker dagligen i Helenelund.

Nu beskriver både föräldrar och polis situationen som ett ställningskrig mellan två parter.
ANNONS

För två veckor sedan skrev Lokaltidningen Mitt i om att två vakter hade blivit beskjutna med fyrverkerier på Helenelunds station på nyårsafton. Uppgifterna kom från polisen och baserade sig på en anmälan från vakterna. Men uppgifterna om händelsen går isär.

– Det där är lögn. Ungarna sköt inte mot dem. Vi var flera föräldrar som var där och såg det här. Ungarna retades med vakterna men de sköt inte mot dem, säger en kvinna som vill vara anonym.

Till polisen uppgav vakterna att de hade känt igen den som sköt mot dem. Lokaltidningen Mitt i har pratat med den 20-årige man som vakterna namngav. Han säger att han ifrågasatte vakterna när de jagade några ungdomar som skjutit fyrverkerier utanför stationen.

– Så fort någon äldre är där sköter vakterna sig.

Efter en stund kom ungdomarna tillbaka. Någon tände en fyrverkeripjäs ”åt vakternas håll, men inte mot dem”, enligt 20-åringen.

Efter det satte sig vakterna i sin bil och åkte därifrån, säger han. Samma bild av händelsen ger kvinnan som uppger att hon var där.

– Ungarna är inte oskyldiga, men sättet de bemöts på gör allt värre. Nu vill de bara hämnas.

En annan vuxen beskriver hur han gick emellan när vakter hade dragit batong mot ungdomarna. När han ville veta varför fick han svaret att ungdomarna inte hade visat respekt.

Måste man visa respekt för ordningsvakter?

ANNONS

– Nej, men om man har gjort något fel så måste man göra som de säger. De har ett förordnande från polisen, säger Anders Lönnebo, vd för vaktbolaget Svensk bevakningstjänst.

Han känner inte till händelsen i Helenelund, men han säger att bolaget haft flera dagars internutbildning i att hantera konflikter utan våld.

– Är det en ordningsvakt som inte kan det så märks det snabbt för det är otroligt mycket som händer i kollektiv­trafiken, säger han.

SL:s trygghetschef Jeanette Hegedus uppmanar alla som känner att de blivit dåligt behandlade av en vakt att höra av sig till SL:s kundtjänst.

– Är där en felaktig vakt så ska vi så klart se till att han inte är kvar. Men än har inget sådant nått oss. Om ungdomarna stör så måste ordningsvakterna föra ut dem, men det ska skötas by the book, säger hon.

Fakta

Pojke åtalad

En 16-årig pojke har åtalats för våldsamt motstånd mot två ordningsvakter som försökte få honom att lämna Helenelunds station. Pojken förnekar brottet.

Källa: Attunda tingsrätt